Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
natalitet

Njemačka godišnje treba 533.000 ljudi

The identical quadruplets Laura, Jasmin, Kim and Sophie (L-R) sit with their parents Janett and Marcus Mehnert in their garden in Leipzig, Germany, 24 June 2013. Next month the one and a half year olds will start nursery school next month. Mother Janett M
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
04.06.2015.
u 07:30

Na tisuću stanovnika u Njemačkoj se rodi 8,28 djece, drugi je Japan sa 8,36, a treća Bosna i Hercegovina sa 8,72 djece

Dok gospodarstvo i dalje cvate, prirast stanovništva u Njemačkoj pao je na svega 8,28 rođenih na tisuću stanovnika u razdoblju od 2009. do 2013. Iznenadilo je to i njemačke demografe, jer to je najniža stopa prirasta u svijetu.

Iza Njemačke su Japan sa 8,36 djece na tisuću stanovnika, treća Bosna i Hercegovina sa 8,72 djece, a na osmom mjestu ove liste je Srbija sa 9,32. Analitičari u Njemačkoj zaključili su da će Njemačka trebati svake godine prosječno 533 tisuće useljenika kako bi nadoknadila manjak u prirodnom priraštaju.

Dio tih useljenika doći će i iz Hrvatske, koja i sama ima sve manje novorođenih svake godine, a saldo stanovništva je negativan, pa je 2013. godine u Hrvatskoj umrlo 50 tisuća ljudi, a rodilo se nešto manje od 40 tisuća djece. U Njemačkoj, kao i u Hrvatskoj, sve je manje žena u dobi u kojoj mogu rađati, a prosječan broj djece po jednoj ženi vrlo je nizak.

Da bi se demografska slika gospodarske sile Europske unije iole promijenila, jedan roditeljski par morao bi imati dvoje ili troje djece, prosječno nešto više od dvoje, ističu demografi. Na drugoj strani svjetske liste su afričke zemlje u kojima se na tisuću stanovnika rađa gotovo pedesetero djece, dakle šest ili sedam puta više nego u Njemačkoj. U Nigeru se rađa 49,9 djece na tisuću stanovnika, u Maliju 47,5, a u Čadu 46,9. Vrlo malo djece rađa se u još nekim europskih zemljama, u Mađarskoj, Italiji, Austriji, Grčkoj, ali i u brzorastućim azijskim ekonomijama Južnoj Koreji i Singapuru.

>> Hrvatsku će napustiti do 217 tisuća radnika

>> Trećina žena prvo dijete rađa između 30. i 34. godine

Komentara 24

Avatar bok
bok
08:40 04.06.2015.

toje demografska katastofa a eufemizam je izraz "demografske promjene". Europa za nekih 20-30 godina se drasticno mjenja. Tuzno.

Avatar Sunčica
Sunčica
08:59 04.06.2015.

Njemačka je kao država učinila sve da joj natalitet poraste, čak je dala i plaću novorođenoj djeci, mislim oko 100 eura ili tako nešto, ali Nijemice kažu da one novaca imaju, ali nemaju vremena za djecu, a tako je u svugdje..što je više novaca, to je manje vremena i nitko ne zna kako izaći iz tog začaranog kruga

Avatar HrvatskiNacionalist
HrvatskiNacionalist
08:08 04.06.2015.

njemačka je zemlja u kojoj se cijeni rad , hrvatska je zemlja u kojoj se cijeni lopovluk i mafijaštvo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije