Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povjesničar tvrdi:

'Njemačka bi trebala platiti ratnu odštetu i bivšoj Jugoslaviji'

drugi svjetski rat
Foto: Wikimedia Commons
09.11.2018.
u 15:39

Optimalan bi bio zajednički postupak Grčke, Poljske, bivše Jugoslavije, Italije i drugih na jednoj multilateralnoj konferenciji kao priključak ugovoru 2+4, kaže Karl Heinz Rot

Povjesničar Karl Heinz Rot smatra kako bi Njemačka trebala platiti ratnu odštetu zemljama nasljednicama bivše Jugoslavije.

– Osnovna vrijednost svih uništavanja i štete iz Drugog svjetskog rata za koju su odgovorni Nijemci je nešto manja od 500 milijardi dolara prema stanju cijena iz 1938. To je danas gotovo 7,5 bilijuna eura bez kamata. Za Poljsku smo izračunali 78 milijardi dolara za 1938. To je danas bilijun eura. Za Grčku je današnji iznos 190 milijardi eura – rekao je on u intervjuu za Deutsche Welle.

Kaže kako se pitanje odštete mora otvoriti.

– To mogu biti samo prvi koraci, u pravcu Grčke i Poljske. Ima još zemalja u kojima su pokrenute slične inicijative: Češka, Mađarska, Italija, bivša Jugoslavija i drugi. Mislim da se tu radi o multilateralnom rješenju. Optimalan bi bio zajednički postupak Grčke, Poljske, bivše Jugoslavije, Italije i drugih na jednoj multilateralnoj konferenciji kao priključak ugovoru 2+4. Taj ugovor je faktički bio mirovni ugovor iz kojeg je izostavljeno pitanje reparacije. To je bila odluka na štetu država koje ga nisu potpisale – smatra povjesničar.

>> Oružje koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske

Komentara 69

BE
BeroII
16:36 09.11.2018.

Ovaj tzv. "novinar" pojma nema što brabonja. Očito se radi o srpčetu jer nitko tako ne laže kao oni. On ili nema pojma ili neće da zna istinu, ali jugoslavija se je debelo naplatila i to višestruko više nego što je imala pravo. Naime, ona se je koristila lažima i neistinama te je broj stradalih višestruko uvećavala kako bi naplatila više nego što što je imala pravo. Najbolji je primjer Jasenovac, gdje je srbadija prikazivala i do 10 x više stradalih nego što je naučno dokazano da ih je uopće moglo biti. Nijemci, i vi znate što je i tko je srbadija pa se čuvajte.

ST
Stormbringer
16:10 09.11.2018.

Komšije su učinile mnogo veću materijalnu štetu Hrvatskoj, ali to su "koalicijski parteneri" hadezeja, a rodbinsko -prijateljski esdepeja, haenesa, haesesa ....koje se ne smije uvrijediti takvim pitanjima.

JG
jozagulikoza.guli
16:16 09.11.2018.

Još jedan isprdak VL-a napravljen po "komandi" srpskih gazda. FUJ!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije