Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snažni rast novozaraženih

Njemačka bi mogla pribjeći strogim mjerama, Merkel: Moramo učiniti više

GERMANY-DUSSELDORF-COVID-19-MEASURES
Foto: Tang Ying/XINHUA/PIXSELL
1/3
29.03.2021.
u 23:05

Moguće je kako će kancelarka tražiti i uvođenje policijskog sata, a ako će države i dalje odbijati provođenje dogovorenih mjera, tada bi mogla tražiti od parlamenta da ih na to natjera

Njemačka se nalazi u pravom ringišpilu između snažnog rasta broja novozaraženih koji često prelazi i 20.000 dnevno što upućuje da bi se mogla ostvariti dramatična predviđanja Instituta Robert Koch o čak 100.000 zaraženih. Tako sada imamo novi salto mortale njemačke politike koja bi ipak mogla pribjeći strogim mjerama nakon što su prošli tjedan one odbačene u iznenadnoj odluci Angele Merkel.

U rijetkom televizijskom intervjuu koji je dala kući ARD rekla je kako je dio nezadovoljstva rukovođenjem u pandemiji u njemačkoj javnosti prisutan zbog navike da sve bude savršeno, funkcionira besprijekorno, a tko pogriješi biva kritiziran, rekla je, pozivajući na više fleksibilnosti u borbi sa snažnim porastom broja zaraženih posljednjih tjedana. Osvrnula se i na vlade njemačkih država od kojih su neke najprije pristale na stroge mjere da bi onda rekle kako ih neće provoditi.

Sada je ponovo situacija gdje neke od država odbijaju aktivirati tzv. sigurnosnu kočnicu koja je dogovorena ranije ovog mjeseca, a to je kada incidencija poraste na iznad 100 slučajeva na 100.000 stanovnika.

– Moramo uspostaviti nužne mjere s visokom razinom ozbiljnosti. Neke države to rade, druge još ne, rekla je, misleći tu poglavito na Saarland, glavni grad Berlin, ali i na Sjeverno Porajnje – Vestfaliju čiji je premijer upravo čovjek koji bi Merkel trebao naslijediti, Armin Laschet.

Moguće je kako će kancelarka tražiti i uvođenje policijskog sata, a ako će države i dalje odbijati provođenje dogovorenih mjera, tada bi mogla tražiti od parlamenta da ih na to natjera. U tom slučaju dopunjavao bi se Zakon o zaštiti od zaraze kojim bi se odredilo što se događa u određenom scenariju. Ali, mogla bi nastupiti i obaveza za tvrtke koje bi morale redovito testirati djelatnike koji ne mogu raditi od kuće ako to ne budu mogli činiti sami.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

- Moramo učiniti više. Imamo mogućnost uvođenja ograničenja kretanja, dodatnih ograničenja kontakata, dodatnih obaveza nošenja maski, dodatnih strategija testiranja na svim mjestima, u školama dva puta tjedno, kroz gospodarstvo, rekla je Merkel. Koliko takva taktika doista može biti djelotvorna pitali smo imunologa Zlatka Trobonjaču.

- Testirati PCR ili brzim antigenskim testovima određenu skupinu u društvu ima smisla ukoliko primijetite da iz te skupine dolazi veći broj novoinficiranih. Njihovom detekcijom i izdvajanjem u izolaciju smanjit ćete širenje zaraze unutar te populacije, a informacije koje dobijete omogućit će vam pravilnu optimizaciju protuepidemijskih mjera ciljano za tu skupinu. Brzi antigenski testovi mogu se koristiti za izdvajanje inficiranih radi održavanja društvenih i ekonomskih aktivnosti koje obuhvaćaju neminovan bliži ljudski kontakt. Primjerice, koncerti, kina, kazališta takve su aktivnosti. Držim da je takav pristup apsolutno opravdan iako poskupljuje uslugu za cijenu testa. Vjerojatno će se poneki inficirani provući kao lažno negativni, no korist od pokretanja društvenih aktivnosti znatno premašuje opasnosti od mogućeg širenja zaraze, rekao nam je prof. Trobonjača.

Kao primjer različite primjene mjera protiv pandemije u Njemačkoj ističe se primjer grada Tübingena. Tamo se taktika brzog testiranja primjenjuje neka dva tjedna, glavni je promicatelj te strategije gradonačelnik Boris Palmer iz Zelenih, stranke kojoj popularnost u Njemačkoj stalno raste. Ima i protivnika, poput SPD-ova stručnjaka za zdravstvo Karla Lauterbacha koji bi radije uveo strože mjere. Palmerova je uprava uvela pravilo po kojem svatko tko napravi brzi test na nekom od punktova može u shopping, kino i kazalište. Otvorene su terase restorana i barova. Ipak, incidencija raste, no Palmer ističe kako to nema veze s njegovim mjerama, nego s utjecajem susjednih gradova.

– Sve dok dobro stojimo u odnosu na gradove koji provode stroge mjere, nema razloga sumnjati u projekt, rekao je.

Također, u ovih par tjedana moguće je bilo skupiti premalo podataka da bi se donijela relevantna ocjena. Ključan je podatak broj pozitivnih u odnosu na broj obavljenih brzih testova, epidemiolozi taj podatak drže bitnijim od incidencije za konačni sud o projektu. Jer, s više testiranja pronaći će se više zaraženih, pa će i samim time porasti i incidencija. Broj pozitivnih testova, pak, govori koliko je virus zapravo proširen. Podatak koji nedostaje je koliko gostiju Tübingena, u koji se dolazi po sve ono što se ne može u drugim gradovima, bude zaraženo u tom gradu. Da bi se dobio taj podatak, moralo bi ih se naknadno testirati, što je teško izvedivo. Pogotovo jer su tamošnji epidemiolozi uključeni u kliničko ispitivanje cjepiva njemačke tvrtke CureVac. Bude li potrebno, tada se mogućnost brzog testiranja može ograničiti samo na žitelje Tübingena, jer objavljeno je kako je prošle subote od ukupnog broja testova, čak 80 posto otpadalo na posjetitelje.

Komentara 4

AR
Aroun
23:14 29.03.2021.

Čim imate potrebu praviti kampanju za nešto što se tiče zdravlja, to znači da stvari ne idu onako kako ste planirali. U našem zakonu je jasno zabranjeno da se promovira vrste liječenja ili lijekovi, naručito ona koja bi mogla izazvati neželjene posljedice”

DU
Duslikr
23:11 29.03.2021.

Izdaja je jedno od najgorih ljudskih nedjela.

TR
Trivium
02:36 30.03.2021.

Ovo je preslo u komediju, znam da mozda neki ce se uvrjediti, al nije bas sve crno kako zvuci, nedavno su natjerali Finsku koja je zabiljezila 700 mrtvi od Korone da zatvori drzavu? Zasto? Da i oni budi dio vjezbe! I pored vakcinacije brojevi rastu, dokle ce ovo izivljavanje? Dokle cemo ih slusat? Pa kad saberes godinu su imali da nesto urade ucinkovito sta su uspjeli? Ponavljaju ko papagaji, poostriti mjere! Netrebas bit strucnjak da to kazes! Nikakvi rezultata njihova taktika ne pokazuje! Dal su to onda ljudi struni da nastave sa radom? Nebi reko ! Vi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije