Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Merkel 4.0

Kancelarkin 4. mandat duet je s Macronom

Angela Merkel izabrana za kancelarku
Foto: Reuters
14.03.2018.
u 18:20

Rođeni u trećem tisućljeću živjeli su samo u doba Merkel – “generacija Merkel”

Angela Merkel (63) dobila je danas povjerenje Bundestaga za svoju vladu velike koalicije demokršćana i socijaldemokrata (CDU/CSU-SPD) s 364 glasa, odnosno devet glasova više od potrebne većine, ali manje od 399 mogućih, koliko je bilo na raspolaganju iz dviju stranaka.

Protiv je glasovalo 315, a devet je bilo suzdržanih. Bivši ministar financija, a sada predsjednik Bundestaga, Wolfgang Schäuble, zaželio joj je uspjeh “na teškome putu”. Po ritualu, Merkel je nakon glasovanja prihvatila četvrtu kancelarsku obvezu. Bilo je za to potrebno gotovo šest mjeseci, odnosno 171 dan od izbora.

Duboke promjene

Dakle, i unutar koalicije 35 parlamentaraca nije glasovalo za novi mandat, ali, primjerice, 2013. njezinoj vladi odustala su dati glas 42 parlamentarca iz koalicije CDU/CSU-SPD.

Merkel je najavila da će njezino prvo putovanje biti u Pariz na razgovor s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom uoči sastanka Europskog vijeća koji je na programu 22. i 23. ožujka. Merkel stalno govori o kompromisnoj vladi, jer je, primjerice, ključne položaje morala dati socijaldemokratima kao što je ministar financija Olaf Scholz. Dvije države žele jasno kazati što smatraju ključnim za EU.

Glasovanje u Bundestagu pokazuje da će Merkel imati težak put te je pitanje hoće li ta koalicija izdržati do kraja mandata. Novinar Mathieu von Rohr napisao je u tjedniku Der Spiegel da “era tradicionalnih velikih stranaka završava i u Njemačkoj”. Od kraja Drugog svjetskog rata dvije su se stranke, Demokršćanska i Socijaldemokratska, smjenjivale na vlasti, pa su onda zajedno bile na vlasti. Čini se da će “tom sporazumu uskoro doći kraj…Njemačka politika proživljava duboku promjenu”, piše Der Spiegel.

Umorni od istih poruka

Što su postali demokršćani, a što socijaldemokrati?

Rođeni u trećem tisućljeću živjeli su samo u doba Angele Merkel – “generacija Merkel”. Oni koji su izašli na izbore glasovali su, uglavnom, za sigurnost pod haljama “Mutti Merkel”, ali mnogi su umorni od političara koji govore uvijek iste stvari. Osim toga, kažu, glasovi mladih ne vrijede kao glasovi starijih, jer mladih između 18 i 30 godina ima samo 9,4 milijuna, a starijih od 60 godina ima čak 22,3 od 61,5 milijuna Nijemaca s pravom glasa.

U galeriji pogledajte fotografije iz Bundestaga:

Angela Merkel izabrana za kancelarku
1/1

Komentara 63

VJ
vjekoslavkatalina
10:22 14.03.2018.

.....dobro je..da se ne zavaravamo....stara neprijateljica je pobjedila

DU
Deleted user
10:39 14.03.2018.

Nisam zelio vjerovati da su Njemci ovoliki maloumnici i samosadisti te da ce ponovo izabrati na vlast spodobu koja je prakticki unistila Njemacku i Evropu. Zasluzili su sta su dobili, a sta ce Im jos “mutti” servirati u iducih nekolikoo godina to I’m je jos za vidjeti. Vjerujem da ceju se gorko pokajati, ali kao sto kazu “poslije hebanja nema kajanja. Nazalost ogroman je problem taj da sta Fatima Merkel radi Njemackoj radi isto tako i ostatku Evrope. Trebalo ju je osuditi na tesku dozivotnu robiju i registrirati je u povijesnim knjigama kao Sotonu u ljudskom obliku koja je zarazila Evropu sa neizljecivom bolescu. Godinu dana nakon dolaska od 1,2 millions ekonomskih imigranata i dzihadista za oko cca 600.000 vise nije bilo poznato gdje se nalaze. Rasprsili su se po okolnim zemljama ( Holandija, Belgija, Francuska...itd) kao smtonosni virus. Trebalo bi osuditi Njemacku da ih sada lijepo sve skupe, i u roku od godinu dana na vlastiti trosak vrate onamo od kud su dosli. Naravno sa vrtoglavim iznosima isplate odstete obiteljima svih ubijenih , silovanih i na druge nacine teroriziranih od horda divljaka koje su u Evropu primili.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
10:31 14.03.2018.

Kim Merkel-zwei.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije