Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prolaze obuku

Nizozemska policija angažirala štakore za rješavanje zločina

\'24.02.2010.,Rijeka - Ozljedeni stakor u Kruzoj ulici ispred ulaza u klub Palach. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL\'
Nel Pavletić/Pixsell
26.09.2013.
u 11:15

Nizozemska policija time je postala prva u svijetu koja će od sljedeće godine u određenim poslovima pse zamijeniti glodavcima

Rotterdamska policija može se pohvaliti s četiri nova člana. Njihova imena su Derrick, Thompson i Thompson, Magnum i Poirot, a riječ je o štakorima koji će biti obučeni da \'\'nanjuše\'\' kriminal, javlja AFP.

Nizozemska policija time je postala prva u svijetu koja će od sljedeće godine u određenim poslovima pse zamijeniti glodavcima. Razlozi za to su mnogi, a svi vode ka uštedi novca.

Jedan štakor košta 10 eura i može se obučiti za identifikaciju bilo kojeg mirisa, od baruta do droge, dok kupnja i trening psa tragača zahtijevaju desetke tisuće eura i mjesece treninga. No to ne znači da će štakori u potpunosti zamijeniti pse.

- Treba im 10 do 15 dana da nauče razlikovati mirise, a ženski primjerci vrste su učinkovitiji - pojasnila je policajka zadužena za projekt obuke glodavaca. Iako mogu detektirati mirise, štakori nemaju nagon za istraživanjem te vole boraviti u malim prostorima. Stoga će se uzorci za identifikaciju donositi k njima. Psi pak imaju urođeni nagon za istraživanjem, a to ih i dalje čini idealnim pomagačima u traganju za krijumčarenom robom ili kriminalcima.

Štakorski njuh neće se koristiti kao dokaz na sudu već će samo forenzičarima sugerirati od kuda trebaju započeti svoju provjeru dokaznog materijala.

>>Preživljavao hraneći se štakorima jer ga traže zbog pedofilije?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije