Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15. obljetnica Oluje

"Nitko neće dirati u naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih!"

državni vrh, knin, oluja
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
1/28
05.08.2010.
u 10:10

Na svečanost su došli najviši državni dužnosnici - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica Vlade Jadranka Kosor...

KNIN - Knin je danas opet, makar jednom u godini, središte Hrvatske: obilježava se 'trostruki praznik': 15. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Kao i za dosadašnjih obljetnica, središnja gradska ulica je ukrašena stotinama zastavica, a uzduž nje s terasa kafića sviraju domoljubne pjesme, a za stolovima sjede uglavnom branitelji, pristigli odasvud iz Hrvatske i drugih zemalja.

Premda nešto skromnije nego ranije, i ove godine na domovinsku proslavu upućuju i štandovi sa suvenirima domoljubnnog sadržaja, ali i sa sunčanim naočalima, majicama i plastičnim igračkama. Kako je poseban dan Kninjani znaju i po izrazito brojnom osiguranju i velikom broju tamnih limuzina u kojima su pristigli gotovo svi državni čelnici, sabornici, ministri, čelnici gradova, općina i nebrojeni političari.

A protokol kninske proslave je nalik prijašnjima: najprije su Kninom prošao mimohod branitelja, sudionika Oluje, a potom je zabrujala i kolona motociklista-bikera. A onda su državnici položili vijence na gradskom groblju, podignuta je zastava na kninskoj tvrđavi, na koju su se čelnici uspjeli popeti unatoč vrućini i velikom usponu.

Središnji događaj bio je je na nogometnom stadionu, gdje se pred uzvanike na jakom suncu u 13 postroja-skupina postrojilo oko 1500 pripadnika oružanih snaga, MUP-a i brojnih udruga hrvatskih branitelja, koje su od vrućine za vrijeme ceremonije i govora spašavale bočice hladne vode.

- Nitko neće revidirati hrvatsku povijest i obrisati povijesne istine da smo bili žrtva i da smo branili svoju domovinu i svoj dom, svoju budućnost i budućnost naše djece. Ne damo nikome da dira naše svetinje, a Oluja je bila jedna od njih. Prošla su vremena kad su nam govorili što ćemo slaviti. Slavit ćemo Oluju, jer tako slavimo pobjedu i mir,- kazala je premijerka Jadranka Kosor koja je po protokolu prva održala govor, pa je podsjetila na važnost Oluje i zahvalila se svim njenim sudionicima.

Prvi dio svojega govor je Kosor posvetila podsjećanju na pokojnog prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, više puta naglašavajući njegovu povijesnu važnost. Na to se kasnije nadovezao i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji također nije propustio naglasiti Tuđmanovu povijesnu ulogu, kao i veličinu Oluje.

- Zvuči stoga gotovo nevjerojatno da se i danas, petnaest godina nakon Oluje još uvijek suočavamo s političkim pokušajima s raznih strana da je naš pravedni, obrambeni i oslobodilački Domovinski rat baci ljaga, da se ospore legalnost i legitimitet Oluje, pa čak i da nam se zabrani današnja proslava. Ja vam s ovog mjesta jasno kažem: nikada, nikada to nikome nećemo dopustiti. Hrvatska i dalje stoji iza svojih generala i ne dopušta nikome da krivotvori istinu o Domovinskom ratu. Svi naši uspjesi pružaju nam čvrstu vjeru da ćemo se i u Haagu izboriti za jedinu i potpnu istinu o Oluji - kazao je u svom govoru Bebić, podsjetivši kako se Oluja godila nedugo nakon genocida 10 tisuća ljudi u Srebrenici, te kako je Hrvatska vojska spriječila da se nešto slično dogodi i u opkoljenom Bihaću u BiH.

Josipoviću zvižduci pa pljesak
Tada je za govornicu pristigao predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanish snaga Ivo Josipović, te su se začuli zvižuci i pogrdni povici s tribina stadiona, koji su se ponovili i nekoliko puta tijekom njegova izlaganja u ojem je isticao važnost povbjede od 5. kolovoza 1995. godine. .

- Hrvatska vojska u svojoj je briljantnoj akciji uspjela osloboditi najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija i omogućila kraj rata u BiH. Ne smijemo zaboraviti sve koji su stradali i koji su junačkom borbom omogućili da Hrvatska bude slobodna. Pobjeda je bila časna i u pobjedi treba biti velik, ali i ne osvetoljubiv. Miloševićeva velikosrpska politika donijela je zlo: Hrvatskoj, regiji, Hrvatima, Srbima, svima koji žive na ovom području. istaknuo je Josipović.

Spomenuo je kako se nedavno susreo s braniteljima - sudionicima Oluje.

- Neki su rekli da su umorni i razočarani nepravdom, i time što su neki Hrvatsku tretirali kao privatno vlasništvo, Razočarani su kriminalom i pljačkom u privatizaciji. Ponosan sam što je promjenama Ustava ušla odredba da pretvorbeni kriminal ne zastarijeva, kako ratno profiterstvo ne zastarijeva, i kako ga treba pamtiti - ustvrdio je Josipović i ovoga puta umjesto zvižduka zaradio pljesak.

Uslijedila je dodjela odlikovanja braniteljima i djeci poginulih ratnika, a potom i uobičajeni slikoviti prelet grupe od šest zrakoplova akrobatske skupine Krila Oluje. Ove godine je atraktivni letački program trajao osjetno kraće nego ranijih godina, vjerojatno zbog štednje na gorivu za avione.

Proslava se nastavlja po ulicama, terasama kafića i oko stolova gdje je vojska građanima dijelila besplatne porcije kuhanog graha sa slaninom i kobasicama. Među Kninjanima su bili i svi viđeniji zapovjednici iz ratnih dana, poput generala Rahima Ademija ili Damira Krstičevića, koji pak nije propustio pozdraviti svojeg kolegu Antu Gotovinu.

- Tajna te naše pobjede je u našim ljudima. Evo to je ovo oko mene. To su ti ljudi, hrabri ljdi koji su podredili sebe jednom cilju: osloboditi zemlju i donijeti mir, slobodu i budućnost Hrvatskoj. Fali nam jedan čovjek, a to je general Gotovina. Mi ga svi skupa pozdravljamo. Zahvalnosti je najviše ljudima kojih nema, suborcima i njihovim obiteljima i ljudima koji su ostavili dijelove svog tijela. Još jednom pozdravljamo generala Gotovinu i drago bi nam bilo da naš zapovjednik sljedeće godine bude s nama - kazao je general Damir Krstičević.

Na koncu, kninska proslava će biti okončana večernjim koncertom na kojem će se uz pomoć donatorskih telefona od građana sakupljati prilozi za gradnju spomenika Oluja 95' u Kninu (koji bi trebao koštati 7,9 milijuna kuna,) jer je Vlada RH za taj važan spomen uspjela izdvojiti tek manji dio: oko 2,5 milijuna kuna.

>>11 priča hrvatskih branitelja koji su pobijedili i uspjeli u životu

 

Ključne riječi

Komentara 1192

OB
-obrisani-
13:11 05.08.2010.

+ - 05.08.2010. u 13:10h gabrijelakunstler je napisao/la: Kolovoz 1989: Talijanske novine objavile proteste sirom Italije povodom nemira u sudjenoj Hrvatskoj i vjesti da je Katolicka crkva financirala povratak Ustasa za rat protiv Srba. samo to pa i nisi baš zanimljiva

MA
maradona
13:17 05.08.2010.

gabrijelakunstler je Rada zaposlenica krajinaforce hahahahaha

KR
kreont
13:18 05.08.2010.

Da nije bilo Franje danas ne bi bilo sranje. Za ovakvu hrvatsku nitko se nije borio, a sve se i manje trudimo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije