Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlaho Orepić:

'Niti je NDH uspio uprljati križ, niti će Domovinski rat isprati 'Za dom spremni''

Vlaho Orepić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
19.12.2016.
u 23:17

- Imamo jasne presude i policija se mora držati te prakse - zaključio je Orepić.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je gostujući na televiziji N1 da mu je 90 posto političara čestitalo na izjavama kako je izbor ustavnih sudaca prijetnja nacionalnoj sigurnosti, a ocijenio je i da Domovinski rat ne može isprati ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Govoreći o HOS-ovoj ploči postavljenoj u Jasenovcu Orepić je kazao kako je jasno da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav, iako su na toj ploči "pod križem" imena poginulih u Domovinskom ratu."Niti je NDH uspio uprljati križ, niti će Domovinski rat isprati 'Za dom spremni'. Imamo jasne presude i policija se mora držati te prakse", zaključio je Orepić za N1.

O svojim ranijim optužbama na način izbora ustavnih sudaca Orepić je kazao da je povjerenje u pravosuđe "jedan od temelja demokracije, suvremenog društva, stabilnosti i nacionalne sigurnosti. Ustavni sud je izvan sudbene vlasti, no ponavljam činjenicu da gospodin (Davorin) Mlakar pod takvim okolnostima, koje je i sam priznao, nije mogao biti kandidat. On se krivo predstavio u Austriji tu je još sporno gdje su ti novci. U trenutku izbora članova te sumnje su bile aktualne", kazao je Orepić.

Smatra da treba razmotriti mogućnosti i promijeniti načine biranja, jer svi članovi Ustavnog suda "moraju biti tručni i moralni uzori za sve u sudbenoj vlasti". "Ne želim niti se pokušavam miješati u rad suda, smatram da je to nekorektno. Tvrdim da je poruka koja izlazi iz takvog izbora prijetnja nacionalnoj sigurnosti jer ruši povjerenje u pravosudni sustav", dodao je Orepić.

Kaže i da mu je "90 posto političara pružilo ruku i čestitalo na tim izjavama". "Najljepši komentar je bio od kolege koji je rekao 'institucionalno vas kritiziram vaninstitucionalno vam čestitam'. Ne optužujem gospodina Mlakara niti bih to ikad učinio, ali on je u vrijeme odabira bio pod sumnjom", objavio je N1.

>>Pogledajte kako ministar Orepić već dva dana bježi od novinara u Bruxellesu

>>'Tko je narušio dignitet Ustavnog suda? Orepić ili osobe koje se lažno predstavljaju u javnim ustanovama'

Komentara 10

NE
neboiznadzagreba
00:31 20.12.2016.

Ima li nešto veće od spremnosti da se život položi za dom i sve što dom znači? Nema, i nitko nema prava zabranjivati iskazivanje ove spremnosti, niti ima pravo tu spremnost iskazanu ( i dokazanu ) u pozdravu boraca HOS-aa prljati; svačiji dom je svetinja, hrvatski, srpski, turski..., i dok se ne ide protiv tuđeg doma, dok se brani vlastiti, ovaj pozdrav će u meni buditi ponos.

MA
MarkoKosmicki
16:37 20.12.2016.

negurajte nos gdje mu nije mjesto

MA
MarkoKosmicki
16:39 20.12.2016.

lijepo uzmite svoje igrice jer to dobro znate...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije