Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
WIKILEAKS

Nisu se bavili Sanaderom, ali su slali ljude na Thompsonov koncert

bradtke
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/3
25.08.2011.
u 23:49

U depešama nema ni najmanje naznake da su Amerikanci znali da Ivo Sanader planira ostavku, a kamoli da su u tome sudjelovali

Wikileaks je jučer objavio 1152 diplomatska izvješća poslana u Washington iz američkog veleposlanstva u Zagrebu, ali u njima je možda zanimljivije ono čega nema od onoga čega u njima ima. U depešama, primjerice, nema ni najmanje naznake da su Amerikanci znali da Ivo Sanader planira ostavku, a kamoli da su u tome sudjelovali, kako se povremeno nagađalo u Hrvatskoj.  Umjesto Sanaderom, Amerikanci su se vrlo pozorno bavili Thompsonom, što je uključivalo ne samo slanje izvještaja u Washington, već i slanje ljudi iz veleposlanstva na njegov koncert.

Nikakvih posebnih izvješća uoči Sanaderove ostavke 1. srpnja 2009. u američkom veleposlanstvu nije bilo. U tjednom izvješću poslanom 19. lipnja Amerikanci pišu o gay paradi u Zagrebu i preuređenju podruma u zgradi veleposlanstva u Buzinu. To preuređenje, piše Bradtke u Washington, "uštedjet će nam 52.000 dolara godišnje".

O premijeru koji će uskoro dati ostavku – ni slova. Kruži priča, gotovo urbana legenda, kako je Sanadera u Bruxellesu, 18. lipnja, "zaskočilo" nekoliko stranih dužnosnika, među kojima je, sasvim nenajavljeno, bio i Bradtke. Poručili su mu kako je glavna prepreka ulasku Hrvatske u EU i da se mora povući. No Bradtke 1. srpnja iz Zagreba šalje depešu koja izgleda poput suhog izvještaj sa premijerove nabrzinu sazvane presice. Sanader je u 14.15 objavio da se povlači, bez da je naveo razloge. Kratko špekuliraju hoće li se vladajuća koalicija održati i zaključuju kako vjerojatno hoće. Uz Sanadera, vrlo je zamjetan izostanak bilo kakve informacije o američkom utjecaju na rješavanje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, odnosno na pritiskanje Slovenije da pristane na arbitražu, o čemu se također naširoko raspravljalo. No zato su iz State departmenta stizale brojni demarši o tome kako glasovati u tijelima UN-a, posebice Vijeću sigurnosti, što su američki diplomati prenosili hrvatskim dužnosnicima.

Prenijeli su im i kritiku Thompsonova koncerta u Zagrebu 2007., da bi na onaj 27. srpnja u Splitu poslali i dvoje zaposlenika veleposlanstva da iz prve ruke izvide situaciju. Oni zaključuju da se Thompson lagano distancirao od ustaške ikonografije, da većina mladih obožavatelja preferira radikalnu desnu političku ociju, no da je manjina nosila "zabranjeno znakovlje iz II. Svjetskog rata". Za njih kažu kako je jasno kako predstavljaju zavedenu mladež, možda zato što su premladi i nisu bili u ratu, a ne nekakav neofašistički pokret.

Komentara 179

KI
kiwi2
09:15 26.08.2011.

. Ovo pitam ozbiljno, jer se to ima ponekad spominje: Tko je taj Savo Štrbac ?

OB
-obrisani-
09:42 26.08.2011.

Nisu se bavili Sanaderom, ali su slali ljude na Thompsonov koncert jer im se Thomponova jako svida. Zele da Thomson sledeci koncert odrzi u New Yorku.

ML
mladazemlja
09:40 26.08.2011.

dovidovicu dobar ti je ovaj Toby Keith:)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije