Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obonjan

Nisu napravili ništa, a za raskid ugovora žele 17,5 milijuna kuna

'24.05.2010., Obonjan - Turisti na plazi u Obonjanu. Ilustracija Photo: STR-2863/Halopix/PIXSELL'
Foto: 'STR-2863/Halopix/PIXSELL'
1/4
24.05.2010.
u 17:10

Orco grupa (Sunčani Hvar) ugovorom je do 2012. u otok Obonjan trebala uložiti 100 milijuna eura, sagraditi marine, hotele, a nije uložila – ništa

Tvrtka Sunčani Hvar od Grada Šibenika traži 17,5 milijuna kuna odštete da bi se bez sudskog spora raskinuo ugovor i vratio Obonjan, otok Mladosti, Krešimirovu gradu.

– Riječ je o iznos koji daleko premašuje moje ovlasti pa odluku o budućnosti Obonjana mora donijeti Gradsko vijeće – kazao je Ante Županović, gradonačelnik Šibenika.

Ako Gradsko vijeće prihvati ponudu, Sunčani Hvar bi Gradu Šibeniku prenio svih devet tisuća dionica koje trenutačno drži u vlasništvu tvrtke Obonjan rivijera.

Zajmovi, krediti

Grad Šibenik bi pak trebao isplatiti Sunčanom Hvaru devet milijuna kuna zajmova koje je ta tvrtka dala društvu Obonjan, a morao bi preuzeti i dva bankovna jamstva od sedam milijuna kuna, koja su izdana zbog plaćanja konzultantsko-projektantske tvrtka "Sinergijske solucije".

Nema novca

– Ovo je iznos od kojeg boli glava. Grad Šibenik nema taj novac. Usto, moram naglasiti da se još nismo oslobodili preuzeta kredita u iznosu od 20 milijuna kuna. Taj je novac uložen o otok, u infrastrukturu koja sada već nekoliko godina stoji prazna i propada – dodao je Županović.

Još nisu vraćani ni dugovi HEP-u, dobavljačima u iznosu od oko pola milijuna kuna.

Podsjetimo, Neda Klarić, nekadašnja HDZ-ova gradonačelnica, 20. ožujka 2008 godine potpisala je tajni ugovor na 50-godišnju koncesiju, a Sunčani Hvar (tadašnja Orco grupa) trebao je otok Obonjan pretvoriti u luksuzno turističko odredišta s hotelima i marinom. Ugovorom su do 2012. godine trebali u otok uložiti 100 milijuna eura. Nova gradska vlast, koja je projekt naslijedila, angažirala je odvjetnike, koji su ocijenili da je riječ o iznimno štetnom ugovoru za Grad, o čemu je zatim obaviješteno i Državno odvjetništvo.

– U jednom trenutku sam se povukao i upitao što Grad Šibenik treba učiniti da krene projekt Obonjan. Zaključio sam da Sunčani Hvar nikada nije ni namjeravao graditi ono na Obonjanu – zaključio je gradonačelnik Županović.

Tvrdi da će otok vratiti mladosti i da već pregovara s nekoliko inozemnih tvrtki o pokretanju posla.

 

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
18:49 24.05.2010.

orko grupa, da nije to os skegre, hehehehehe-obecanje ludom radovanje, hehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije