Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potraga za Miškićem

Pomorac čije je tijelo pronađeno nije hrvatski kapetan: 'Majci mu je najteže'

Bourbon Rhode
Foto: bourbonoffshore.com
1/2
30.09.2019.
u 21:17

- Imali su 4 liferafta i jedan fast rescue craft. Fast rescue craft im je bio toliko u kvaru da se ni u bonaci nije mogao spuštati - opisao je stanje broda Dinov kum i prijatelj Joško Mrvica

Potraga za 11 pomoraca s potopljenog broda Bourbon Rhode, među kojima je i šibenski kapetan Dino Miškić, i dalje traje. Do sada je pronađeno jedno tijelo. Iz francuske kompanije su potvrdili da se radi o jednom od pomoraca s broda kojega je prije nekoliko dana usred Atlantika zahvatio uragan Lorenzo, ali nisu otkrili identitet. Neslužbeno doznajemo da nije riječ o Miškiću.

Roditelji hrvatskog kapetana i dalje se nadaju da njihovog sina nije snašla takva sudbina te kažu kako Dino dovoljno poznaje more da bi preživio ovaj brodolom.

- Nitko nas nije nazvao iz kompanije. Daj Bože da to nije moj sin... Daj Bože! Majci mu je najteže, jadna ona. Stalno govori da je živ, da osjeća da je živ - kazao je kroz suze otac Mario za 24sata

Prema riječima mještana Žirja, otoka na kojem Dino živi sa suprugom Natašom, Dinov otac iznimno je ponosan na sina koji je nakon zapošljavanja na brodu odmah počeo financijski pomagati svoje roditelje. Kažu kako Mario uvijek hvali sina i ističe da nesebično pomaže roditeljima.

Dino je radio za francusku tvrtku Bourbon za koji mnogi tvrde da je problematična. Mnoge je ova nesreća tako podsjetila na sličnu koja se dogodila prije nešto više od 10 godina. Da je tvrtka škrta i nije održavala brodove kako to nalažu standardi potvrđuje i Dinov prijatelj i kum Joško Mrvica.

- Na dokovanju nisu popravili gdje je upravo curilo more, a firma je forsirala moga kuma da mora stići u Georgetown trećeg listopada. Prvo, brod nije imao dovoljno goriva za izbjegavanje tog uragana koji je bio ogroman. Jedina šansa je bila da ide punom brzinom i da tako dođe na vrijeme u Georgetown, što bi značilo da je morao ići ispred uragana, ali u međuvrimenu, zbog curenja mora u makinu stao je jedan motor gdje više nije bilo mjesta za povratak. To vam je profesionalna informacija i naš svakidašnji problem zbog cijene nafte - rekao je za Morski.hr Mrvica. 

- Brod posjeduje VDR ( crna kutija ), EPIRB koji je vani za aktiviranje distresa i dva radar transpondera koji se nose u splavi. Znači immersion suit i lifejacket su dva osnovna elementa za napuštanje broda. EPIRB, koji mora biti aktiviran jer je na hidrostatskoj kuki – nije nađen. Dva SART koji davaju radar signal drugim brodovima i avionima – nisu nađeni. To je osnova safety opreme na brodu! Imali su 4 liferafta i jedan fast rescue craft. Fast rescue craft im je bio toliko u kvaru da se ni u bonaci nije mogao spuštati - rekao je te dodao dodajući da su se preostale tri splavi aktivirale te da je to potvrdila posada. 

VIDEO Nesreća broda Bourbon Dolphin

Komentara 5

EL
EldersRealm
20:55 30.09.2019.

Nevjerojatno da nisu SART imali. Moguce je da ga nisu postavili na splav dok ne prodje uragan da ga more ne otrgne a i ima limitiran vijek trajanja.

LA
larala
08:21 01.10.2019.

samo da su ti ljudi živi i da ih se što prije pronađe a, odgovornost je ionako uvijek na malom čovjeku, gdje bi veliki bili krivi kad imaju novac za sve osim onog za što bi trebali imati .

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
21:55 30.09.2019.

Nije bilo ispravno ovo, nije bilo ispravno ono. Pa ovaj lik ukopava kapetana. Kapetan je odgovaran za brod i posadu, s neispravnim plovilom kapetan nije smio isploviti ni do Solte, a kamo li preko Atlantika, to jos kad se ocekivao tornado.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije