Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OGNJEN KRAUS

Ništa od zajedničke komemoracije u Jasenovcu: 'Ništa se nije promijenilo'

Ognjen Kraus
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
19.03.2019.
u 20:57

Iz Židovske općine HDZ-ovoj vladi zamjeraju povijesni revizionizam i to što im je voditelj odjela za medije Andrej Rora.

U Jasenovcu ni ove godine neće biti zajedničke komemoracije u sjećanje na proboj logoraša 22. travnja 1945. godine. Potvrdio je to predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus koji je “starim” razlozima bojkota državne komemoracije, relativizaciji ustaštva i izjednačavanju žrtava Jasenovca i Bleiburga, u izjavi za portal Index dodao i slučaj šefa HDZ-ova odjela za medije Andreja Rore, koji je 1996. u seriji u časopisu Nezavisna država Hrvatska navodno pohvalno pisao o nekim dužnosnicima NDH.

I SNV bojkotira

Kao dokaz relativizacije ustaštva Kraus navodi i Alfin udžbenik povijesti za 8. razred koji su priredili Stjepan Bekavac i Mario Jared, u kojem se govori o borbi Katoličke crkve protiv ustaškog režima, a uloga partizana se ne spominje.

U Vladi, međutim, upravo novi kurikul povijesti ističu kao dokaz da su predani antifašizmu i da u tom pogledu vode dosljednu politiku.

– Politika Vlade je apsolutno principijelna, što potvrđuje i zadnji kurikul povijesti, u kojemu je struka našla konsenzus o jednom osjetljivom pitanju i rješenje da se u fokus više stavi Domovinski rat, koji je do sada bio potpuno marginaliziran te da djeca u školskoj dobi dobiju jasnu poruku i da se odrede prema holokaustu i zločinima protiv čovječnosti – komentirao je glasnogovornik Vlade Marko Milić.

Poručuje kako Plenkovićev poziv za zajedničku komemoraciju i dalje otvoren. Novi kurikul povijesti nije, međutim, uvjerio Krausa u dobru volju Vlade.

– Kada nešto naprave, onda ćemo razgovarati – kratko nam je komentirao Vladine argumente. Nedugo nakon Krausa bojkot državne komemoracije najavilo je i Srpsko narodno vijeće, čiji je zamjenik predsjednika Saša Milošević za Novosti izjavio da “država nije poduzela nužne mjere da se zaustavi ili makar smanji negiranje holokausta i genocida u Drugom svjetskom ratu te revizionizam”.

Najavio je da će srpska, židovska i romska manjina te antifašisti svoju komemoraciju održati u petak 12. travnja.

Zanimljivo, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i Antifašista Hrvatske Franjo Habulin za tu odluku nije znao nego nam je kazao kako će o sudjelovanju u državnoj komemoraciji SABAH odlučiti u srijedu, na sjednici Predsjedništva.

Habulin vidi pomake

Za razliku od Krausa i Miloševića, Habulin priznaje da je Plenkovićeva Vlada donijela vidljivu promjenu retorike u odnosu na doba kada je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko. Habulin i dalje priželjkuje zajedničku komemoraciju, no nije siguran da je zajednička komemoracija moguća.

– Postoji određena promjena retorike i primjećujem određene pomake, ali moje članstvo nema tako istančano uho – kazao nam je Habulin i dodao kako bi Vlada u osudi NDH ipak morala biti znatno jasnija.

SDP-ova konferencija za medije

Komentara 170

AB
abendblatt
16:14 19.03.2019.

Habuline i Krausu, povjesni revizionizam se gomilao od 45. do 90. te, uz masu lazi i ne istina o Jasenovcu, vas istina sad boli, goli ste, vasim lazima vise nitko ne vjeruje, zasto niste iskopali posmrtne ostatke tih nesretnih stradalih nevinih ljudi i pokopali ih u zajednicku kosturnicu,tako bi im odali pijatet i znali tocan i istinit broj stradalih,ali vama to ne odgovara, a sa SABAom nebi nakon onog sramotnog javnog pisma ni u WC otisao zajedno.

MX
Mister X
17:36 19.03.2019.

Predsjednik koordinacije Židovskih općina u Hrvatskoj Ognjen Kraus potvrdio je kako neće zajedno s vladom ići na molitvu misu u Blajburg na križnji put ovaj put ... ,

MM
mmaraci4
16:32 19.03.2019.

A i ovog tipusa je narodu već pun k..ac.<Tako je kad čova živi na državnoj grbači.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije