Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEGATIVAN TREND

Ništa od ‘baby booma’ zbog pandemije, rođenih je sve manje

Birth boom at St. Elisabeth hospital in Leipzig
Foto: Waltraud Grubitzsch/DPA/PIXSELL
1/2
03.03.2021.
u 19:57

U nesigurnim vremenima mladi se zbog ekonomske nesigurnosti manje odlučuju na rađanje djece

Kako su demografi i predviđali, nasuprot onima koji su smatrali da će izolacija zbog pandemije pogodovati “baby boomu”, ništa od toga jer se u nesigurnim vremenima mladi zbog ekonomske nesigurnosti manje odlučuju na rađanje djece. I dok smo lani, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku, imali najmanje rođene djece dosad, samo njih 35.956, podaci za siječanj ukazuju da bi ova godina mogla biti i lošija.

Kako kaže demograf iz Instituta Ivo Pilar, prof. dr. sc Nenad Pokos, podaci Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju za siječanj, nakon podataka o vitalnim događajima u prosincu prošle godine, potvrđuju što su mnogi stručnjaci i očekivali.

– Kao ni nakon prvih devet mjeseci, tako ni nakon deset mjeseci od proglašenja pandemije nije zabilježen baby boom, već suprotno, broj živorođenih je u siječnju manji nego u protekle tri godine u istom razdoblju. Premda su to tek privremeni podaci, broj od 3034 živorođena u siječnju 2021. pokazuje da je u prosjeku rođeno 10,4% manje djece nego u prvim mjesecima prethodne tri godine. Naravno da je na toliko smanjeni broj živorođenih, osim pandemije, utjecao i potres u Zagrebu 22. ožujka jer su djeca rođena u siječnju uglavnom začeta u travnju lani. S druge strane, broj od 6383 umrla u siječnju 2021. veći je za 18% od prosječnog broja umrlih u prethodna tri siječnja, ali je u odnosu na prošlogodišnji prosinac taj broj ipak manji za 13,7% – kaže Pokos, dodajući da je broj od 7395 umrlih u prosincu neslavan mjesečni rekord u cijelom razdoblju od 1946. do danas.

Prema procjenama, zbog pandemije se pad broja rođenih ne očekuje samo u nerazvijenom dijelu svijeta gdje je i inače natalitet puno viši.

 

>> VIDEO Ove fotografije pokazuju kako nam se život promijenio zbog pandemije

Komentara 10

MA
Maiden
20:40 03.03.2021.

Naravno, tko god je normalan tek sada pazi...sigurno će radnik u ugostiteljstvu ići na drugo ili treće dijete. Ili u nekoj drugoj grani gospodarstva. Prošla su vremena kada se imalo po petero šestero djece sa stavom nekako će se othraniti.

LI
liliZG
11:24 04.03.2021.

kad zbog korone dobiš otkaz a u bližoj budućnosti nemaš šanse za ponovno zaposlenje prođe te volja i za djecom....

DU
Deleted user
12:04 04.03.2021.

Tko pametan sada želi djecu koja će rasti i živjeti u diktaturi i totalnoj kontroli bez imalo radosti i zadovoljstva, gdje će ljudi biti jedino jeftina i poslušna radna snaga a ono lijepo što život čini vrijednim biti omogućeno samo onoj uskoj eliti milijardera! Jer to je svijet koji nas očekuje u bliskoj budućnosti!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije