Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trebaju pomoć

Ništa nam nije teško za mačke, ali uskoro ih nećemo moći ni prehraniti

Foto: Udruga 9 života
1/2
27.10.2020.
u 14:20

Ne znaju mace što je politika i zašto neke životinje u gradu Osijeku imaju bolji status i Grad ih financira, kažu iz osječke Udruge Devet života

Kad je ova pandemija satrla svijet, znale smo da će godina biti znatno teža od prijašnjih. Dugo već čekamo prostor za sklonište, a koliko vidimo ništa se u tom smjeru ne razvija u korist osječkih napuštenih mačaka. Kažu, tko čeka dočeka, no u ovom slučaju to izgleda neće biti tako. Mi svakim mjesecom tonemo dublje.

Tim riječima počinje pismo volonterki osječke Udruge Devet života koja se brine za bolesne, ozlijeđene i napuštene mačke, a često pomažu i sugrađanima koji su se našli u teškim situacijama.

– Dojava je previše, građani nikako da shvate da nije dosta imati samo mjesto za mačku, jer svaka treba liječenje, cijepljenje, kastraciju, hranu, pijesak. Većina građana opravdava se da s mačkom nemaju gdje, jer imaju već jednog, dva psa, jednu ili dvije mačke, djecu, alergičare. Imamo i mi to sve i preko 100 mačaka za kojima svaki dan čistimo, peremo, dajemo im terapije, hranimo ih i trošimo resurse kojih sada više nemamo – kažu volonterke.

Dodaju kako ne treba komplicirana matematika da se shvati kako je ovo što oni sada rade neodrživo i da, ako se stvari jako brzo ne promijene, razmišljaju o konačnim postupcima. I ne zato što to žele, već zato što već dulje gledaju u zid. 

 

 

– Na žalost, najgore će proći oni koji su najmanje krivi. Oni koji ne znaju što je politika i zašto neke životinje u ovom gradu imaju bolji status i Grad ih financira. Nije da nismo provele sate na sastancima slušajući obećanja, dogovarale kako dalje. Davno još. S druge strane, mi imamo razmažene građane. Sve ih srce boli, ali nedovoljno da sami nešto poduzmu. Možda smo i same krive za to jer smo uvijek sve radile same. No, kako je udruga postala poznatija, tako se i broj dojava utrostručio (do toga da nas ljudi žicaju za svoje mačke), a mi ne možemo sakupiti 11.000 kuna samo za veterinarske troškove – pišu u svom pismu. Podsjećaju da su prijašnjih godina imale i 25.000 kuna troškova, smanjile su ih kad su opremile stacionar. No, kažu, grad Osijek trenutno guši jedinu udrugu koja se godinama brine za mačke. Udrugu koja godinama kastrira, liječi, hrani i brine se za sve te nevidljive životinje grada prijatelja životinja. Guši i zadnje nade volonterki koje su većinu života potrošile na pomaganje drugima.

– Vadile smo mačke iz rupa, podruma, Drave, odnosile čak i iz gradskih ureda na njihovu molbu, vadile ih iz kontejnera, tražile s lampama usred noći u napuštenim zgradama, hodale po poljima, probijale se kroz šipražja. No, ništa nije teško kao boriti se s praznim obećanjima i nemati dovoljno za prehraniti mačke koje smo s tih mjesta spasile. Godina 2020. sve nas je potresla, izvukla iz polusna u gadnu realnost u kojoj živimo. A realno je to da ćemo mi u idućih par mjeseci odlučiti što ćemo. Ako se situacija ne promijeni, nažalost nećemo imati puno izbora. Budućnost ove udruge u vašim je rukama – kažu volonterke.  

Pomoći im možete uplatom na račun Udruge, HR3923400091110475218, a o svim drugim načinima pomoći i o tome što rade možete pročitati i na njihovoj Facebook stranici.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije