Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA MJERA U LOMBARDIJI

'Nismo ostvarili nikakva poboljšanja, vrijeme je da svi počnemo nositi maske!'

Italija
Foto: Reuters/Pixsell
1/6
05.04.2020.
u 10:31

Osim maski, odnosno bilo koje vrste pokrivala za lice, mjere se odnose na prodavače koji će kupcima morati dati jednokratne rukavice i dezinfekcijska sredstva prije kupnje. Zatvaranje hotela, poslovnih  ureda, tržnica i svih nebitnih aktivnosti ostaju na snazi.

Lombardija ne smije posustati u borbi protiv koronavirusa, odlučan je guverner te najugroženije talijanske pokrajine  Attilio Fontana te kazao kako na snagu stupa nova uredba s pooštrenim mjerama, tako će od sutra u Lombardiji moći biti vani samo oni koji imaju na licu masku.

Kako je istaknuo, strože mjere se uvode jer "još uvijek nismo postigli niti jedan cilj, nismo ostvarili nikakvo poboljšanje niti smo završili posao s koronavirusom#, piše talijanska novinska agencija Ansa.

Stoga su donesene nove mjere za daljnje  usporavanje širenja zaraze. Lombardija uvodi ove mjere samostalno, neovisno o vladinim mjerama i jedina je regija u Italiji koja je odlučila uredbom naložiti građanima da kad god izađu iz kuće moraju imati masku na licu. 

Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Kako su pojasnili mjera je donesena radi  "zaštite sebe i drugih" a kao maska može poslužiti bilo što, no usta i nos pri izlasku iz kuće moraju biti pokriveni. Može biti šal, marama, ili maska iz kućne radinosti". Nova mjera Lombardije nije se svidjela čelniku Civilne zaštite Angelu Borrelliju: "Ne koristim masku jer poštujem socijalnu distancu, kazao je".

Osim maski, odnosno bilo koje vrste pokrivala za lice, mjere se odnose na prodavače koji će kupcima morati dati jednokratne rukavice i dezinfekcijska sredstva prije kupnje. Zatvaranje hotela, poslovnih  ureda, tržnica i svih nebitnih aktivnosti ostaju na snazi.

Međutim, objašnjavaju  „prodaja pribora za djecu poput proizvoda iz papirnica u  supermarketima i drugim otvorenim trgovinama, te  prodaja cvijeća i biljaka bit će moguća samo uz dostavu u kuću “. Građevinski radovi koji su zabranjeni uredbom na razini države i dalje ostaju na snazi. No Lombardija je tražila od Vlade da dozvoli aktivnosti u šumarskom  opskrbnim lancem", poput npr. ili, „rezanje drva“.

U međuvremenu, brojke za Lombardiju pokazuju stabilan trend premda još uvijek nema "kontinuiranog i značajnog" smanjenja,  
Ukupni pozitivni rezultati zaraženih u Lombardiji dosežu gotovo 50 tisuća (49.118 uz jučerašnji porast od 1.598), smrtnih slučajeva u 24 sata bilo je 345 (ukupno 8.656). Ono što je pozitivno i budi nadu da zaraza jenja je broj ljudi na intenzivnoj odnosno jučer je bilo  55 hospitalizacija negoli prethodnog dana. Milano prednjači šp broju zaraženih ukupno ih je 10819,  jučer je bilo 428 novih slučajeva.

Ključne riječi

Komentara 12

DR
Draš
11:04 05.04.2020.

Ne vidim u čemu je problem nositi maske cijelo vrijeme,uskoro ionako nečemo imati šta staviti u usta tako da ne vidim neku preveliku manu te prakse .

CR
crohumans
11:20 05.04.2020.

Kada se izumi maska koja u potpunosti štiti od koronavirusa i da jedno vrijeme zakonski je svi moraju nositi - tek onda će se život vratiti u normalu ! Nema lijeka, nema cjepiva, nema karantene, nema izolacije !

AA
Aartur
11:17 05.04.2020.

Maski širom svijeta nema dovoljno ni za zdravstvene djelatnike, a političari samo dodatno potpiruju histeriju i nestašicu ovakvim izjavama jer eto oni kao nešto odlučuju i "bore se protiv virusa"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije