Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi krug

Niska izlaznost na lokalnim izborima u Francuskoj. Macron: Zabrinut sam

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
28.06.2020.
u 22:44

Na izbore nije izašlo blizu 60 posto birača dok i dalje traje zabrinutost zdravstvenom situacijom i nakon beskrajne kampanje, jer su zbog pandemije između dva izborna kruga prošla čak tri i pol mjeseca

Birači su u nedjelju većinom zaobilazili biračke urede za drugi krug lokalnih izbora obilježenih dobrim rezultatom zelenih i poteškoćama stranke predsjednika Emmanuela Macrona u nekoliko velikih gradova bez obzira na pobjedu premijera Edouarda Philippea.

Na izbore nije izašlo blizu 60 posto birača dok i dalje traje zabrinutost zdravstvenom situacijom i nakon beskrajne kampanje, jer su zbog pandemije između dva izborna kruga prošla čak tri i pol mjeseca. Ubrzo nakon prvih rezultata predsjednik Macron je rekao da je "zabrinut niskom stopom izlaznosti". 

Macronova stranka LREM možda neće ostvariti većinu niti u jednom velikom gradu, ali premijer Edouard Philippe je lako pobijedio u lučkom gradu Le Havreu s 59 posto glasova. Zeleni koji dobro kotiraju u nekoliko velikih gradova poput Lyona i Marseilla potvrdili su dobre rezultate iz prvog kruga, prema prvim procjenama u nedjelju.

U Poitiersu i u Besançonu čini se da vode zeleni. Krajnja desnica je pobijedila u Perpignanu, katalonskom gradu s više od 100.000 stanovnika, gdje je pobijedio Louis Aliot, bivši partner Marine le Pen.

Pitanje je koji će utjecaj ovi izbori imati na smjer dvije posljednje godine Macronova petogodišnjeg mandata. On je dao naslutiit da će kriza koronavirusa "duboko promijeniti stvari". Posljednjih tjedana je LREM izgubila apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini.

Nakon prvog kruga organiziranog kada je buknula epidemija u Francuskoj, za drugi krug su poduzete brojne mjere opreza poput obveznih zaštitnih maski, dezinfekcijskih gelova i razmaka tijekom glasanja. Francuska, teško pogođena novim koronavirusom, zabilježila je više od 29.750 umrlih od početka epidemije covida-19.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
08:11 29.06.2020.

Bila jednom jedna zemlja Francuska ..... predvodnica Europe u svemu ..... od kulture , umjetnosti i svakog drugog napretka u svakom smislu kroz čitavu Fr. i Europsku povijest i onda ... i onda im se dogode ljevičari i ...... end

DU
Deleted user
16:20 29.06.2020.

Macronov brod tone kao Titanik. Kada se Merkel i on maknu sa vladajučih pozicija u Evropi će biti praznik i napokon će biti otvoren put da se rasformira ovaj diktatorijalo- robovlasnički aparat Briselskih bankarskih globalista i tehnokrata. Dan koji će se slaviti više nego završetak 2-og svjetskog rata.

ST
Stipan
15:01 29.06.2020.

Pinocchio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije