Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

'Nisam očekivao da će zločinački pothvat zahvatiti Tuđmana, Šuška'

'05.11.2011., Amruseva, Zagreb - Odvjetnik Anto Nobilo u svom uredu u Amrusevoj ulici 7. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
31.05.2013.
u 09:30

Prognoze - 
Nobilo ističe da je teško prognozirati drugostupanjsku presudu. Nemojmo zaboraviti da su dosad sve presude vezane za udružene zločinačke pothvate pale u Haagu.

Poznati odvjetnik Anto Nobilo za Večernji list komentira presudu šestorici u Haagu.

Vaš komentar na jučerašnju presudu?

U cjelini za mene je presuda očekivana. Haaški je tribunal, već deset godina, određen da se u BiH radilo o međunarodnom oružanom sukobu tako da to nije ništa novo. Brojni su zločini koji su se dogodili i, ako su osobe koje su osuđene bile krive, onda su i kazne u okviru onoga što se izriče za takva kaznena djela.

Osuđeni su i ljudi koji su u to vrijeme vodili Hrvatsku. Koliko uopće ima osnove u svemu ovom što je izneseno u Haagu za udruženi zločinački pothvat?

Jedino što je za mene novo osuda je za udruženi zločinački pothvat. Nisam očekivao da će on zahvatiti i Tuđmana, Šuška i Bobetka. Sudac je samo ustvrdio da je utvrđen udruženi zločinački pothvat i nabrojio imena osoba koje su sudjelovale, ali nije obrazložio na temelju kojih je dokaza to ustvrdio i koje je pravne standarde upotrijebio tako da ne mogu komentirati hoće li se to moći srušiti u drugostupanjskoj presudi.

Po vašem mišljenju, kakve će posljedice ovakva presuda ostaviti na Hrvate u BiH?

Poznato mi je da su, na žalost, nesretnim ustavnopravnim rješenjima Hrvati u BiH dovedeni u neravnopravni položaj i tu su najslabija strana te su u političkom smislu u ovom ustroju bitno oštećeni. U toj situaciji naravno da ova presuda može potaknuti Bošnjake da još više zaoštre stav prema Hrvatima. Vodstvo Hrvata u BiH mora zauzeti negativan stav prema negativnim stranicama svoje povijesti. Ne može se povijest mijenjati, ali se može zauzeti pošten stav, osuditi zločin te da to bude podloga za moralni kapital s kojim će Hrvati izboriti svoju bolju ustavnopravnu poziciju u BiH.

Je li, po vašem mišljenju, ovo politička presuda?

Ne.

Ne?

Ne, to je kaznenopravna presuda koja je imala kaznenopravne metode i po svim karakteristikama je kaznenopravna presuda, ali kao i sve presude za ovakav tip kaznenih djela može imati i ima političke implikacije. Ona nije donesena političkim kriterijima, nego prema pravnim kriterijima, koji mogu biti i pogrešni. Nemojmo zaboraviti da je ovo nepravomoćna presuda i da su dosad sve presude vezane za udružene zločinačke pothvate pale u Haagu. Budući da je jedan novi pravni institut, Haaški sud još uvijek luta u traženju koji su to pravni kriteriji za udruženi zločinački pothvat pa, poučeni prijašnjim iskustvom, možemo očekivati da bi ova presuda za udruženi zločinački pothvat mogla pasti. Slično je bilo i kod suđenja Anti Gotovini, Momčilu Perišiću. Taj udruženi zločinački pothvat ne prihvaćaju baš drugostupanjski suci u Haaškom tribunalu. Političkih implikacija ima, ali je u biti to kaznenopravna presuda.

Smatrate li da će se Republika Hrvatska sada malo više uključiti u vezi s ovim slučajem s obzirom na to da se očekuje drugostupanjska presuda a sada je i Hrvatska proglašena krivcem?

Ne vidim kako bi se Hrvatska kao strana u postupku mogla uključiti. Odvjetnici su tu da brane interese svojih klijenata i dosad su tražili određene dokaze iz Hrvatske. Mislim da im ti dokazi koji su u arhivi Republike Hrvatske nisu uskraćeni. Pravno nema prostora da se Hrvatska uključi. Pokušavali su se uključiti u slučaju Gotovine, međutim to nije uspjelo jer ne može biti strana u postupku.

Prognoze za drugostupanjsku presudu.

Teško mi je reći bez pisane presude.

>>'Utemeljitelji Herceg Bosne spasili su BiH od raspada'

>>Šerić: Postojanje R. Srpske pobija zaključak haaškog sudskog vijeća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije