Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica:

'Nisam mogla doći na prosvjed, imala sam neke privatne obveze'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.03.2019.
u 13:17

Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova, posebno o nasilju nad ženama, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, komentirajući u ponedjeljak nedolazak na subotnji prosvjed #spasime za snažniju zaštitu žrtava nasilja u obitelji, rekla je novinarima kako je bila spriječena doći jer je imala prethodno dogovorene obaveze, odnosno da je bila na putu.

"Rado bih bila tamo, cijeli protekli tjedan sam govorila o pitanjima ravnopravnosti spolova, posebno o nasilju nad ženama. Kao što sam rekla, imala sam neke privatne obveze", izjavila je Grabar-Kitarović novinarima nakon sudjelovanja na konferenciji "InvestCro: Investicijske (ne)prilike u Hrvatskoj".

Obeshrabruje što tinejdžeri podržavaju nasilje u vezama

Na napomenu kako organizatori prosvjeda tvrde da u Hrvatskoj nisu loši zakoni nego njihova provedba i upit je li to odraz stanja u hrvatskom društvu predsjednica je rekla kako je već upozoravala u govorima pred Glavnom skupštinom UN-a i u EU-u da se na počinitelje gleda s previše blagonaklonosti i pokušava se naći razloge za njihovo djelo.

Na žrtve, koje su najčešće žene, gleda se podozrivo i propituje jesu li nečim izazvale nasilje. "Posebno me obeshrabruje što istraživanja pokazuju kako tinejdžeri misle da je u redu da dečko udari curu, ako ga je ona nečim iživcirala. To je neprihvatljivo, trebamo mijenjati mentalitet i stanje u društvu", poručila je.

VIDEO Andrej Plenković na prosvjedu #spasime

Naši su zakoni među najboljima na svjetskoj razini, ali provedba i prevencija su manjkave. Nasilje se zaustavlja u obitelji, a i u školskim programima trebalo bi staviti naglasak na društveni odgoj, a ne samo na akademski, ističe Grabar-Kitarović.

Nije znala da se protiv Seitera vodi još jedan postupak

Predsjednica je komentirala i pomilovanje Danka Seitera, osuđenog za gospodarski kriminal s kojim je na optuženičkoj klupi sjedio karlovački poduzetnik i bogati donator njezine kampanje Nikola Hanžel, a protiv kojega se vodi još jedan kazneni postupak za gospodarski kriminal.

Seiter je pomilovan nakon što je osuđen za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju na godinu dana zatvora, a Grabar-Kitarović tvrdi kako nije znala da se protiv njega vodi još jedan postupak.

"Prihvatila sam prijedlog tadašnjeg Povjerenstva za pomilovanja, koje je nastavilo praksu bivših predsjednika da se pomiluje veći broj ljudi. Raspustila sam to povjerenstvo jer nisam htjela bagatelizirati pomilovanja već da se čine kada su doista nužna. Što se tiče toga slučaja, doista nisam znala, a nije znalo ni Ministarstvo koje je pomilovanje predložilo", rekla je Grabar-Kitarović.

Naglasila je da ne radi nikakvu razliku između ljudi koji su financirali njezinu kampanju i onih koji nisu, uključujući i volontere. "Ja sam predsjednica svih građana i jednom kad je kampanja gotova, tako se moram i ponašati. Što se tiče donacija, ako se ne varam, mislim da sam osobno bila najveći donator u svojoj kampanji, osim stranke", ustvrdila je.

Mektićeve optužbe ne želi komentirati

Što se tiče optužbi bosansko-hercegovačkog ministra sigurnosti Dragana Mektića da je navodno SOA naoružavala islamske ekstremiste u susjednoj zemlji kako bi potkrijepila tvrdnje hrvatske predsjednice o tisućama ekstremista u BiH, Grabar-Kitarović je rekla kako te optužbe uopće ne želi komentirati. "Na tome rade službe. Hrvatski građani moraju znati da ih službe štite od ugroza i da djeluju zakonito", naglasila je.

Upitana kako je moguće da privatne osobe (Mate Đaković) nekoliko mjeseci voze automobil hrvatskog konzula u BiH, Grabar-Kitarović je odgovorila kako je to pitanje za Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

"Ne znam ništa o tome. Ne mogu se baviti tehničkim pitanjima kad je riječ o tome kako su registrirana vozila u nekim konzulatima. To apsolutno nije u redu, ali to morate pitati MVEP, konkretno službu tajništva", uputila je novinare.

VIDEO 16 najmoćnijih žena u hrvatskoj politici i društvu

Komentara 15

MI
Mimizo
14:22 18.03.2019.

šta bi uopće naša Hrvatska predsjednica radila na nekom skupu neke jelene veljače i lijevih pristaša ima ona pametnijeg posla nego biti u društvu zgubidana

RE
rerun
13:53 18.03.2019.

Kaka tema

MA
Malenkost
13:33 18.03.2019.

Kad vidim nju osican ki da mi je cir na zeludcu. Kad joj finira mandat, ocul ja to moc izdrzat? Tribat cu uzet nesto za smirenje. Jel konacno doktorirala tu bezveznu temu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije