Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlasnik mehaničarske radionice Nikola Plejić šokiran presudom

Nisam kriv, a moram im platiti pola milijuna kuna

nikola plejic
Marko Mrkonjić/PIXSELL
08.02.2010.
u 19:53

Iako je oslobođen krivnje za smrt dvojice radnika, u parnici je proglašen suodgovornim s poginulim radnikom zbog pretakanja goriva uz peć.

Šokiran je ostao Osječanin Nikola Plejić kada je nedavno na njegovu adresu stigao prijedlog za ovrhu nad kućom. Ovrha je stigla točno deset godina poslije požara koji je izbio u njegovoj mehaničarskoj radionici “Automont”, od čijih su posljedica preminuli majstor Milan Vlaisavljević te učenik na praksi Mario Babić (16).

Nesretni Milan i Mario pretakali su gorivo iz spremnika u prostoriji u kojoj je bila plinska peć koja je povukla benzinske pare te je nastalo samozapaljenje. Vlasnik je bio optužen da nije zapovijedio isključivanje peći, ali je pravomoćno oslobođen uz obrazloženje da je požar izbio jer je majstor pogrešno postupao.

Stajalo u ladicama

No obitelj pokojnog učenika tužbom je tražila odštetu zbog smrti bliske osobe i u tom postupku i Općinski i Županijski sud u Osijeku Plejića smatraju odgovornim. Dužan je obitelji isplatiti ukupno 332.500 kuna.

– Nisam ni znao da je presuda pravomoćna. Tri je godine predmet stajao u ladicama Županijskog suda, skupljale su se kamate pa je iznos mog duga dosegnuo gotovo pola milijuna kuna. Očajan sam, kako je moguće da me u kaznenom postupku oslobode, a u građanskom proglase odgovornim – ogorčen je Plejić.

Sud, pak, ne spori da je vlasnik poštovao sve mjere zaštite na radu. Držanje plinske peći u automehaničarskoj radionici, istaknuo je vještak, nije zabranjeno, no u takvu se prostoru ne smije pretakati gorivo. Pretakanje goriva ocijenjeno je opasnom djelatnošću, a u tim je okolnostima peć opasna stvar. Obitelj je tražila 600.000 kuna nadoknade, no sud smatra kako je odgovornost podijeljena te da je mladi Mario 30 posto kriv jer je u školi stekao znanje o zaštiti na radu.

Za troškove 100.000 kn

– Ne znam zašto su toga dana gorivo pretakali u radionici, uvijek se to radilo u dvorištu. Dao sam dosad 100.000 kuna za sudske troškove, nemam više volje ni raditi, ako mi uzmu kuću, morat ću zatvoriti i radionicu s devet zaposlenih – kazao je Plejić. Sudska praksa, pak, poznaje slučajeve da se za isti događaj netko oslobodi u kaznenom, a proglasi odgovornim u građanskom postupku.

– Građanska je odgovornost šira od kaznene. Po Zakonu o obveznim odnosima, poduzetnik odgovara za štetu nastalu od opasne djelatnosti – tumači Domagoj Rešetar, odvjetnik Plejićevih.

– Poslodavac se može osloboditi ako je šteta nastala krivnjom radnika, a mi smatramo da je upravo o tome riječ. K tome, uvjet za otvaranje radionice jest posebno mjesto za istakanje goriva, što je u ovom slučaju dvorište, a sud uopće nije utvrđivao gdje je to mjesto – ističe Rešetar. Predmet je na reviziji na Vrhovnom sudu.

Ključne riječi

Komentara 3

KO
kole26
20:37 08.02.2010.

Još jedna u nizu kretenskih presuda, kriv je jel su kreteni pretakali gorivo kraj peći, da nije bilo peći onda bi bio kriv jel nije radnicima osigurao grijanje. U ovoj truleks državi najbolje je ništ ne radit. Ma katastrofa !\" Najbolje je od svega što nema loših radnika u Hrvatskoj kao i što nema dobrih poslodavaca\"

SB
sbiki13
20:22 08.02.2010.

Mrtva usta ne govore-pa se sva krivnja moze na njih navaliti.Pa dosta je takvih zakona koji stite sve osim onih koji su nastradali

LO
lolek
02:44 09.02.2010.

sbiki13 o cemu ti govoris? Jesu polozili zastitu na radu ? Jesu. Posto su je polozili morali su se tako i ponasat. Sta ce tvoja obitelj tuzit tvog gazdu ak ti pogines u sluzbenom autu. Zar ti je trebao izricito zabranit divljanje po cesti? Tako valjda i ovome covjeku nije palo na pamet da ce genijalci pretakat gorivo kraj peci. Tako su trebali osudit i INU kad je covjek upaljacem isao provjeravt da li ima benzina u cisterni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije