Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODMETANJE POŽARA Zakon predviđa do 8 godina zatvora, ali...

Nikome dosad maksimalna kazna za podmetanje požara

30.07.2007.
u 18:45

Niz podmetnutih požara u Dalmaciji u zadnje vrijeme nametnuo je pitanje kakve se kazne izriču te kolike su maksimalne kazne predviđene za to kazneno djelo. Sutkinja Zlatica Prišlin kaže da se osobama koje su podmetnule požar sudi za kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom, za što se može izreći od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Ako je netko podmetnuo požar na mjestu gdje je okupljeno više osoba, može dobiti od 1 do čak 8 godina zatvora. No, koliko je javnosti poznato, do sada nikomu nije izrečena maksimalna kazna, niti kazna blizu gornjoj granici. S druge strane, suci ne mogu kazniti psihičkog bolesnika koji je neubrojiv, nego mu izriču mjeru obveznog liječenja. I smanjeno ubrojive kažnjava se blaže uz, također, obvezno liječenje. 

Sutkinja se sjeća da je maloljetniku koji je svojedobno podmetnuo požar u nekadašnjem Domu boraca u Nemetovoj ulici u Zagrebu izrekla mjeru liječenja, te ga poslala u Dom za preodgoj. U rujnu 2004. godine u Šibeniku je 32-godišnji Slovenac nespretno aktivirao signalnu raketu s broda te izazvao požar na otoku Prviću.

Vatra je zahvatila tri i pol hektara šume, a Slovenac je kažnjen s 9450 kuna (novčana kazna može se izreći za podmetanje iz nehaja). U Rijeci je M. M. (62) osuđen na šest mjeseci zatvora zbog izazivanja požara na predjelu Punta Križa na Cresu 2003. godine. Tada je izgorjelo 11,5 tisuća četvornih metara šume.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije