Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROĐENDAN SLAVNOG IZUMITELJA

Nikola Tesla izumio je i rock‘n’roll – Les Paul i Elvis Presley su mu dužnici

Nikola Tesla
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
10.07.2020.
u 12:50

Za Teslu se može reći da je indirektni pokretač Les Paula, Lea Fendera, a onda i Elvisa Presleya, Chucka Berryja, Ikea Turnera, Jimija Hendrixa i mnogih drugih.

Ljudski napredak i razvitak uvelike ovise o inventivnosti. Prva je to rečenica u Teslinoj autobiografiji “Moji pronalasci”.

Čovjek za kojeg se može reći da je do te mjere izmijenio svijet da se civilizacija zbog njegovih izuma razvijala munjevitom brzinom, da je neke stvari, za ondašnje vrijeme, toliko daleke i nedostižne, učinio tako lako dostupnima.

Rođen u Smiljanu pokraj Gospića od oca Milutina, pravoslavnog svećenika, i majke Đuke, ličke kućanice, 10. srpnja 1856. u pola noći dok su lički kraj obasjavale munje koje su ga sudbinski i usmjerile, u kraju dalekom od europskih centara znanosti, a opet za njega tako blizu, nije ni mogao slutiti da će stotinjak godina od njegova rođenja biti “krivac” za početak kulturnog fenomena – rock’ n’ rolla.

Ukrotiti silnu Niagaru

Da je Tesla bio roker, dokazuje i činjenica da je poslije studiranja u Grazu 1879. boravio u Mariboru (današnja Slovenija) i navodno je često bio viđen u društvu zgodnih žena, igrao je biljar i poker u kojima je bio nepobjediv, kockao, konzumirao alkohol “Kod veselog kmeta” i to sve dok nije uslijedila deportacija 1879. natrag u Gospić.

Godinu dana poslije počeo je studirati u Pragu, a 1881. raditi u Budimpešti u centralnom telegrafskom uredu. U Pariz odlazi 1882. u jedno od Edisonovih poduzeća, a 1884. napustio je Europu i zaputio se u New York ravno k Edisonu.

Počinje američka borba s Edisonom. Nakon kratkog boravka u Edisonovoj kompaniji Tesla shvaća da Thomas Alva Edison više fura country (Tesla je ostao bez obećanih 50.000 dolara za obavljeni posao, a Edison mu je izjavio: “Kad postanete pravi Amerikanac, shvatit ćete i američki humor”) aludirajući na obećani iznos, pa dolazi do razlaza koji je potencirao prvo osnivanje Tesline kompanije 1885 godine.

U međuvremenu, nakon napuštanja Edisona, Tesla je bio spreman i na fizički rad, pa je tako kopao kanale po ulicama New Yorka. Za svaku svoju ideju bio je spreman ići do kraja, bio je buntovnik s razlogom i uvijek siguran u svoje genijalne ideje koje je, u vremenu u kojem je živio, bilo doista teško i predstaviti, a kamoli realizirati. Slijedile su uspješne godine mnogih izuma i prijavljenih patenta.

Iako se kod nas u Dalmaciji, više od svih njegovih izuma cijeni današnji daljinski upravljač, pa već od početka 80-ih programe na TV-u ne mijenjamo ručno ili raznim štapovima, nije loše spomenuti da je prvi izmjenični elektroprivredni sustav (proizvodnja, prijenos i distribucija) bio Hidroelektrana Krka – Šibenik.

Dan puštanja sustava u pogon (28. kolovoza 1895.) ujedno je Dan Hrvatske elektroprivrede, dok je Amerika ipak malo morala pričekati, što je dokaz da je Tesla bio vidovit i glede današnjeg hrvatskog mentaliteta jer da je kojim slučajem prva izmjenična struja potekla u Americi, a ne u Hrvatskoj, točnije u Dalmaciji, mi mu to nikad ne bismo oprostili bez obzira na sve veliko što je uradio.

Gotovo godinu i pol dana poslije, 16. studenoga 1896., prekidač su upalili: “Prva je struja dostigla Buffalo u ponoć”, izvijestila je toga dana Niagara Falls Gazette. Paljenje prekidača u velikoj električnoj centrali na Niagari dovršilo je krug koji je uzrokovao da rijeka Niagara teče uzbrdo.

Prvi elektricitet u Buffalu došao je u željezničku kompaniju. To je ujedno prvi Teslin doprinos rock’n’ rollu, dok je u Dalmaciji još i danas popularnija a capella. Želja mu se ostvarila, još od ranog djetinjstva, čitajući knjige iz očeve biblioteke, zamišljao je kako ukrotiti svu silinu Niagare i pretvoriti je u nepresušan izvor energije. Za Teslu se može reći da je indirektni pokretač Les Paula, Lea Fendera, a onda i Elvisa Presleya, Chucka Berryja, Ikea Turnera, Jimija Hendrixa i mnogih drugih.

Nitko od pokretača rocka ne bi mogao iskazati svoj senzibilitet i energiju bez Tesline izmjenične struje, Teslinih lampa u pojačalima, Tesline zavojnice, gitarskih pickupova koji rade na principu elektromagnetske indukcije i na kraju radioaparata koji su se početkom 50-ih godina 20. stoljeća počeli distribuirati do slušatelja rock-glazbe. Iako ćemo često u američkim filmovima, pa čak i na nekim hrvatskim fakultetima čuti kako je Guglielmo Marconi izumitelj radiouređaja, ipak sve zasluge pripadaju Nikoli Tesli, što je 1943. godine presudio i Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država u Teslinu korist. Naime, na prijamnom ispitu Filozofskog fakulteta u Zagrebu, na pitanje tko je izumitelj radija, pogriješit ćete ako zaokružite Nikola Tesla. Marconi je sklapao Tesline izume dok je Tesla skupljao novac da ponovno sagradi netom zapaljeni laboratorij u kojem je vjerojatno veseli Mark Twain noć prije imao tulum.

Zbog ovakvih je slučajeva i nastala Teslina izjava: “Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje, ali žalim što nemaju svoje.”

Teško je i zamisliti da je netko u 19. stoljeću mogao razmišljati o načinima na koje danas svijet komunicira – radio, televizija, internet, mobilna telefonija i drugi oblici komunikacija, sve se to motalo po glavi genija iz našeg susjedstva, samo sat i pol Dalmatinom do njegove rodne kuće.

 

Druženje s Meštrovićem

Tesla je uz svoju opsesiju prema elektricitetu uvijek imao vremena za umjetnost. Početkom dvadesetih godina 20. stoljeća, za prohibicije, družio se s kiparom Ivanom Meštrovićem, s kojim je vodio duge razgovore o znanosti, poeziji, ali i o Jugoslaviji. Tesla je po nagovoru prijatelja zatražio od Meštrovića da izradi njegov kip. Meštrović je to i učinio nakon povratka iz Amerike. Odlično se sjećao Teslina lika, a na Teslin upit o honoraru za izradu poprsja, Meštrović je odgovorio da – zaboravi na honorar.

Šezdesetak godina, koliko je Tesla boravio u Americi, njegov je dom bio hotel. Nikada nije pristao na ideju da ima vlastiti stan jer bi to bilo vezivanje za određeni prostor, što bi odvlačilo pozornost od znanosti. Uz rokerski smještaj, imao je i rokersko radno vrijeme, naime Tesla je radio od 10 sve do 5 sati sljedećeg dana. Spavanje od tri do četiri sata za njega je bilo sasvim dovoljno.

Moglo bi se reći da je rock-glazba na svijet utjecala jednako moćno kao i Tesla na rock-glazbu – smatra se zaslužnom za okončavanje ratova i širenje mira i tolerancije, što bi Tesla zasigurno podržao.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Mali Berica
Mali Berica
13:40 10.07.2020.

Nikola tesla je bio pametan ali isto tako precijenjen, često se može čuti kako bez njega nebi bilo kompjutora, telefona i slično, međutim mnogi zaboravljaju da je prije njega Thomas Alva Edison već otkrio jednosmjernu struju, prema tome da nijee bilo Tesle danas bi umjesti dvosmjerne struje koristili jednosmjernu struju.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
13:23 10.07.2020.

Veliki hrvatski znanstvenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije