Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je T. Orešković

Nikica Valentić: Netko tko je dobro upravljao financijama može dobro voditi i veći sustav

22.12.2014., Zagreb - Tihomir Oreskovic, predsjednik Uprave Plive.   Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
24.12.2015.
u 06:30

Oreškovićevo ime spominjalo se je pred izbore kao mogućeg HDZ-ovog ministra financija

Tihomir Orešković povratnik je iz Kanade, a dolazak u Hrvatsku vezan je uz poslovnu karijeru, odnosno rad u farmeacutskoj kompaniji Tevi, vlasnici Plive. Iako je njegovo imenovanje mnogima iznenađenje, pogotovo u poslovnoj zajednici, s obzirom na to da napušta važnu poziciju u jednoj od vodećih farmaceutskih kompanija, ipak treba podsjetiti da se on prije izbora spominjao kao mogući HDZ-ov ministar financija te da se često govori o njegovoj povezanosti sa starijim članovima HDZ-a. Zato je jasno da njegove političke ambicije nisu novost. No izjavu o novom angažmanu premijera ne želi davati.

Drukčija politička kultura

Bivši HDZ-ov premijer Nikica Valentić kaže da je Oreškovića upoznao prije nekoliko godina, dolaskom u Hrvatsku, i da smatra da netko tko je dobro upravljao financijama može dobro voditi i veći sustav, posebno državne financije koje su u problemu. I njegovi neki bivši suradnici misle da će svoju ulogu dobrog menadžera lako prenijeti i na državu. Smatraju i da zna u što ulazi, da je upoznat s političkim djelovanjem u zemlji i da takvo što smatra izazovom te da nije naivan, kako mnogi misle, zbog prihvaćanja nove uloge u političkim zavrzlamama koje su posebno došle na vidjelo u posljednje vrijeme. Marin Sopta, znanstvenik i stručnjak za hrvatsko iseljeništvo, inače isto povratnik iz Kanade, kaže da je imenovanje Oreškovića dobro zbog poslovnog iskustva, ali i zato što je riječ o povratniku, što je dobra poruka za povratak druge ili treće generacije naših iseljenika i poruka da za Hrvatsku ima budućnosti. Ipak upozorava kako je politička kultura u Kanadi drukčija nego ovdje, što bi mogla biti prepreka radu budućeg premijera.

– Bez obzira na političko neiskustvo, ne može se unaprijed govoriti kako će se snaći, nego mu treba dati šansu – kaže Sopta i dodaje kako je prednost ta što povratnici nisu opterećeni hrvatskom prošlošću.

Stručnjak za financije

Orešković je u Tevu došao 2009. na mjesto glavnog financijskog direktora za istočnu Europu, a godinu poslije imenovan je na poziciju glavnog financijskog direktora za regiju EMIA. Godine 2012. iz članstva u Nadzornom odboru Plive prelazi na poziciju predsjednika uprave. U srpnju 2014. preuzeo je odgovornost za financijsko poslovanje Teve u Europi, a u travnju ove godine imenovan je glavnim financijskim direktorom Tevina globalnog generičkog poslovanja u Amsterdamu, gdje je i sada pozicioniran. Rođen je 1966. u Zagrebu, 1989. diplomirao je kemiju na Sveučilištu McMaster u Kanadi, na kojem je 1991. završio i MBA studij usmjeren na financije i informacijske sustave. Profesionalnu karijeru počeo je u farmaceutskoj tvrtki Eli Lilly u Kanadi, a karijeru nastavlja u Novopharmu, članici Teve, a Plivi se pridružio 2009.

>> Tko je Tihomir Orešković, kandidat Mosta i Domoljubne koalicije za mandatara

>> Zbog sela i obitelji Petrov nije mogao s 'partijom'

Komentara 66

AM
ameris
07:41 24.12.2015.

Pravi se javio! Mr. "privatizacija" jako dobro gospodari financijama..pogotovo svojima.On i Gregurić neka se sakriju u miju rupu..

PA
partijasdppartija
08:25 24.12.2015.

Tko tebe sto pita, samo ti sto dalje id njega. Ti znas s novcima najbolje jer di Hrvatsku prepisao na sebe. Karamarko ovog krimisa sto dalje od Oreškovića

Avatar abakus
abakus
07:45 24.12.2015.

Reći ću samo jedno: Izvrstan izbor, ovo je rezultat izbora o kojem smo do nedavno samo mogli sanjati. Božićni dar par excellence. Izuzetno sam zadovoljan i po prvi put nakon dugog vremena mislim da ima nade za Hrvatsku. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije