Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fotografije u ustaškoj uniformi

Ruža Tomašić: Bila su takva vremena, danas to ne bih radila

Ruža Tomašić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
31.05.2019.
u 18:43

Stara-nova eurozastupnica objašnjava da je u mladosti živjela u Kanadi, u obitelji koja je bila u ustašama, dok “danas imamo svoju Hrvatsku”

Fotografija Ruže Tomašić u ustaškoj uniformi koju je objavio tjednik Novosti Srpskog narodnog vijeća danas je još jednom uzburkala duhove na političkoj sceni. Sama Ruža Tomašić nije ni pokušala demantirati da je u svojoj mladosti u Kanadi nastupala na priredbama Hrvatskoga oslobodilačkog pokreta recitirajući pjesme koje su u listu NDH potpisane njezinim imenom, a veličaju NDH i Antu Pavelića. Novinarima Novosti pritom nije krila da i danas osjeća simpatije prema ustaškom pokretu, koji strogo odvaja od NDH.

Bolje da je ranije objavljeno

– Nikad ne bih dala protiv ustaškog pokreta do 1941. i ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za Hrvatsku, ali koji nisu činili zločine. Zašto bih ih se odrekla? – izjavila je Tomašić za Novosti i dodala kako “ustaše treba odvojiti od onoga što se događalo u NDH”.

– Ustaški je pokret jedno, a NDH je drugo. Nakon puno pročitanih knjiga i razgovora s ljudima poput Vinka Nikolića shvatila sam da je ustaški pokret bio odgovor na Šestojanuarsku diktaturu. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata dogodilo se puno zločina. Tijekom te četiri godine NDH se odvajala od onoga što je predstavljao ustaški pokret. Apsolutno treba osuditi one koji su činili zločine na svim stranama, ali ne odričem se običnih ustaša koji su se borili za svoj dom – prenosi tjednik njezinu izjavu. Što se tiče samog Pavelića, Tomašićeva kaže kako je shvatila da je on bio narcisoidan i kako je puno stvari trebao napraviti drugačije.

– Nije morao pristati na rasne zakone, ali dobro. Nije morao imati logore, ali valjda je tada bio rat. Trebalo je živjeti u tome vremenu – objasnila je ova eurozastupnica, čiji je mandat i u novom sazivu Europskog parlamenta potvrdilo 70.000 birača. No, Tomašićeva ne misli da bi joj njezini birači zamjerili pojavljivanje u ustaškoj uniformi. Za 24 sata je izjavila čak i da bi, da su fotografije objavljene prije, na izborima dobila 200.000 glasova. Ipak, dodaje kako je “to bilo takvo vrijeme tih godina” te kako to danas ne bi ponovila.

– Danas imamo svoju Hrvatsku, suverenu i slobodnu. Tada je to bilo takvo vrijeme. Živjela sam u Kanadi, moja je obitelj bila u ustašama, a dva strica su mi i ubili. To se tada izvodilo i recitiralo, ali danas to nikada ne bih napravila – dodala je Tomašić za 24sata.

Foto: Novosti

Ljudi nisu svjesni strahota

Predsjednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac u izjavama Ruže Tomašić i njezinu izbornom uspjehu vidi, međutim, dokaz da mnogi hrvatski birači ne znaju što je bio ustaški pokret.

– Najprije je prošla osoba koja je kao zastupnica u Saboru govorila da je Hrvatska za Hrvate, a da su ostali gosti. Sad vidimo da postoje elementi biografije koji upućuju na to da to nije bilo slučajno i koji upozoravaju na nešto još drastičnije, a to je na poklonstvo ustaškoj ideologiji i ustaškom pokretu – komentirao je Pupovac.

Ruža Tomašić
1/6

Uvjeren je kako birači nisu svjesni strahota koje je iza sebe ostavio ustaški pokret.

– Ne znaju, a trebali bi znati. I sve dok se to ne promijeni, imat ćemo izbore kao što su ovi i sve dok se to ne promijeni, imat ćemo ljude koji će slati poruke koje šalju – kazao je predsjednik SNV-a i zaključio kako je riječ o relativizaciji kojom se ustaški pokret želi očistiti od zločina i prikazati kao domoljubni pokret.

Koalicijski partner Ruže Tomašić, predsjednik Hrasta Ladislav Ilčić nije, pak, želio posebno komentirati njezine izjave.

– Suzdržao bih se od bilo kakvog komentara na stvari koje su se događale prije 50 godina. Mi smo vrlo jasno osudili sve totalitarne režime, a polemike o tome prepustio bih drugima – kazao nam je Ladislav Ilčić.

Komentara 343

Avatar Ernest_Fulir
Ernest_Fulir
11:40 31.05.2019.

Kako jadno i mizerno. Panika ocito vlada u establishmentu. I ja sam 82 na sjeveru Maksimira vikao ZDS, iz cistog protesta protiv establishmenta... pa sto onda... I Tudjman je bio komunist i general JNA, pa sto. Broje se djela, nee uniforme i parole. Gotovo je drugovi i drugarice... za 6 mjeseci stize velika domoljubna metla da vas pospremi u zaborav.

JO
Journalist007
11:32 31.05.2019.

Pa zbog toga ju i volimo.😂💕

BA
bakulušić
13:18 31.05.2019.

I "antifašističke" ikone, Stipe Mesić i Drago Pilsel su veličali ustaše, Pilsel je spominjao i Molotovljeve koktele, pa to nitko nije problematizirao. Tko i zašto sad problematizira razmišljanja Ruže Tomašić? Pravu istinu o ustašama još uvijek ne znamo. Znamo samo partizansku i komunističku "istinu" o ustašama koja se svodi na "700 000 zaklanih Srba u Jasenovcu, od toga 20 000 dece,40 000 zaklanih Srba u Jadovnu i stotine tisuća zaklanih Srba na ostalim stratištima". Kad saznamo pravu istinu, možemo razgovarati i o Ruži Tomašić i njenim "zabludama".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije