Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPET NISU USPJELI

Nikad kraja Brexitu: Ponovno pomaknut krajnji rok za dogovor

EU Commission President von der Leyen meets British PM Johnson in Brussels
POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
13.12.2020.
u 13:44

Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i britanski premijer Boris Johnson poručili su u nedjelju da se pregovori o budućim odnosima dviju strana nastavljaju unatoč tome što su ranije rekli da je nedjelja krajnji rok.

"Naši pregovarački timovi posljednjih dana radili su dan i noć. Unatoč iscrpljenosti nakon skoro godinu dana pregovaranja, unatoč činjenici da su krajnji rokovi nekoliko puta prekoračeni, mislimo da je razumno u ovom trenutku učiniti dodatni korak. Ovlastili smo naše pregovarače da nastave pregovore kako bi vidjeli je li moguć sporazum čak i u nekoj kasnijoj fazi", poručili su u zajedničkom priopćenju von der Leyen i Johnson nakon telefonskog razgovora.

Von der Leyen i Johnson razgovarali su u srijedu u Bruxellesu kada su također zaključili da je pregovore potrebno nastaviti do nedjelje kako bi se još jednom pokušalo premostiti razlike u stajalištima koje stoje na putu dogovora. 

Vremena za dogovor sve je manje. Ako se i postigne sporazum trebat će ga još i ratificirati prije nego što istekne prijelazno razdoblje u kojem je Velika Britanija još dio unutarnjeg tržišta i carinske unije. Prijelazno razdoblje istječe 31. prosinca u ponoć.

Ključna područja neslaganja su ribarstvo, pravedni tržišni uvjeti i rješavanje budućih sporova.
 

Komentara 3

BR
Branitelj2020
14:06 13.12.2020.

Naravno da nema ništa od dogora između demokratske države V.Britanje i nedemokratske diktature zvane EU. Zbog toga V. Britanija od.01.02.2021. ratnim brodovima štiti svoju morsku granicu i pljeni sve ribarske brodove iz EU koji je prijeđu. Pravi potez, možda nakonn toga diktatorima iz Bruessela dođe pamet u glavu.

DU
Deleted user
14:20 13.12.2020.

ovu i ćović sa svojim stožerom motaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije