Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorili dosjee

Nijemci podižu optužnice protiv čuvara koncentracijskih logora

John Demjanjuk
AFP
05.10.2011.
u 09:47

Presuda Amerikancu Demjanjuku presedan je koji će omogućiti podizanje novih optužnica koje do sada nisu bile moguće, smatraju u centru Wiesenthal

Njemački tužitelji ponovno su otvorili stotine već pomalo zaboravljenih dosjea o istragama nekadašnjih čuvara nacističkih koncentracijskih logora i nekolicine drugih kako bi zbog osude Amerikanca Johna Demjanjuka i novog presedana razmotrili postoji li mogućnost podizanja novih optužnica.

S obzirom na odmaklu dob osumnjičenika, od kojih su najmlađi u 80-ima, Kurt Schrimm, glavni njemački tužitelj za nacističke ratne zločine, objasnio je da vlasti neće čekati pravomoćnost Demjanjukove presude nego u istragu kreću odmah.

Istovremeno iz centra Simon Wiesenthal, prenosi ABC, najavljen je početak nove kampanje, koja bi naslijedila kampanju "Zadnja šansa", u želji za pronalaskom preostalih nacističkih ratnih zločinaca. Prema njihovu mišljenju, Demjanjukova osuda otvorila je vrata optužnicama za koje nikada nisu mislil da će biti moguće.

Inače, Demjanjuk, sada 91-godišnji starac, deportiran je iz SAD-a u Njemačku 2009. godine, a 28. svibnja ove godine nepravomoćno je osuđen za sudioništvo u 60 ubojstava za vrijeme dok je radio kao čuvar u koncentracijskom logoru Sobibor u okupiranoj Poljskoj. Prva je to presuda za nacističke zločine osobi za koju nema izravnih dokaza da je sudjelovala u ubojstvu pojedinca.

Komentara 33

RI
Riznica
10:24 05.10.2011.

Sad ce opet Izrael da koristi holokaust za vlastite potrebe... .zidovi se stalno vracaju na pitanje genocida i iskorictavajuci genocid, postupaju kao da su stalno zrtve a sa druge strane znamo da je na stotine hiljada Palestinaca ubijeno i miloni raseljeno .

MG
mgodek2
11:44 05.10.2011.

Ništa se nemože usporediti sa holokaustom! Nemogu vjerovati, da netko može uputiti takav komentar, kao ovaj Riznica. Sramotno je govoriti da netko može iskoristiti holokaust za vlastite potrebe. Sa tim zločinom ništa nije usporedivo, pa ni ovo što ima ta obilježja u sukobu Židova i Arapa. Objektivno treba konstatirati da su Palestinci prvi počeli sa ratom, a i da sami čine zločine, ništa manje nego Židovi prema njima, samo što su za razliku od Izraela vojno mnogo slabiji.

BA
bandido
14:23 05.10.2011.

Jer ak niste znali... Kinezi jedu sve...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije