Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAVOD ZA STATISTIKU

Nijemci na udaru poskupljenja: Morat će dati puno više eura za pojedino voće i povrće

trgovina
Pixabay
14.06.2021.
u 14:18

Pad cijene krumpira za 54 posto vidi se u nedostatku potražnje iz restorana i kuhinja u menzi, kao i u većem obimu žetve.

Savezni ured za statistiku u Njemačkoj objavio je u ponedjeljak da su brojni proizvođači poljoprivrednih proizvoda u travnju  značajno podigli cijene mnogih proizvoda. 

Rajčica košta gotovo 50 posto više nego prije godinu dana.  Biljke i cvijeće poskupili su za petinu, kao i žito, a krumpir je, s druge strane, upola jeftiniji, piše Fenix magazine. 

- Jedan od razloga povećanja mogao bi biti trajno velika potražnja iz inozemstva - navode iz Saveznog ureda za statistiku. 

Cijene komercijalnih usjeva također su naglo porasli, s porastom uljane repice od 39,6 posto. Međutim, neki su proizvodi bili i jeftiniji nego godinu dana ranije. Primjerice, početak sezone šparoga u cijeloj zemlji označio je i pad cijena od 7,6 posto.

- Prošle je godine došlo do nestašice zaliha zbog ograničenja žetve povezanih s koronavirusom. Uz to, prodaja ugostiteljima usporena je još više nego u tekućoj godini - ističu. 

Pad cijene krumpira za 54 posto vidi se u nedostatku potražnje iz restorana i kuhinja u menzi, kao i u većem obimu žetve.  

Ukupne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda bile su 2,6 posto više nego u travnju 2020. Povrće je skuplje za 11,5 posto, dok je došlo do pada cijena životinjskih proizvoda za tri posto.

Potonje je gotovo isključivo posljedica pada cijena klanja svinja: one su pale za 18,8 posto.

- Još uvijek nedostaju mogućnosti prodaje kao posljedica otkazanih glavnih događaja poput koncerata, sajmova i narodnih festivala, kao i gastronomije - objasnio je statistički ured.

VIDEO: Hrastić o zaštićenim najmoprimcima: Država štiti ljude koji su u Jugoslaviji nasilno ušli u naše stanove

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije