Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobre brojke

Nijemci dolaze jer ih volimo više nego Grci

\'turizam_Goran Jakus24sata_D\'
Goran Jakus/Pixsell
17.08.2012.
u 20:00

Nijemci smatraju da im Grci, Španjolci, Talijani zavide što krizu prolaze bezbolnije od njih

Već sama mogućnost da dožive neugodnost, dobacivanja ili prijeke poglede mnogim je Nijemcima ove sezone jezičac na vagi kad odlučuju kamo na ljetovanje. U Grčkoj su vidjeli kako pale njihovu nacionalnu zastavu, iz Španjolske su doputovale slike kancelarke Merkel s nacrtanim brčićima, a crni humor nije stran ni Talijanima koji Njemačku zovu Četvrti Reich. Mnogim je Nijemcima stoga nedaleka, pitoma i prijateljska Hrvatska, koja s Njemačkom nema nesporazuma niti neraščišćenih računa, bila lagan izbor.

Nema kontroverzi

– U podlozi ovogodišnjih odličnih brojki iz Njemačke je, dakako, puno rada i truda. Mora se reći da je bivši ministar turizma Bajs prvi koji je pružio ruku organizatorima putovanja u Njemačkoj, a ministar Ostojić otišao je i korak dalje u respektu i tretmanu ovog najvećeg emitivnog tržišta u svijetu. Jasno je rekao da njemačke goste smatra kičmom hrvatskog turizma. Osim toga, iako je novca za promidžbu podjednako, sada se troši promišljenije – ocjenjuje Selimir Ognjenović, direktor njemačkog turoperatora specijaliziranog za putovanja u Hrvatsku ID Riva tours.

– No, povrh svega ide činjenica da oko Hrvatske vlada vrlo pozitivno ozračje. Nijemci znaju da su kod nas dobrodošli i da ime njihove zemlje ne izaziva nikakve kontroverze, već samo pozitivne asocijacije – kaže Ognjenović.

A za sve to njemački su turisti tijekom osam mjeseci hrvatske domaćine nagradili s gotovo 13 posto boljim posjetom i čak 15% više noćenja nego u istom razdoblju lani. Nijemci su najbrojniji i tradicionalno vjerni hrvatski gosti i njihove brojke u sezoni 2012. rastu po najvišim stopama. I to nakon godine za koju su se mnogi pribojavali da će je biti teško ponoviti. Naime, Hrvatska je i lani iz Njemačke zabilježila respektabilan plus od oko 150.000 novih gostiju. Porast je tada iznosio nemalih devet posto. Do kraja sezone je daleko i teško je reći hoće li Nijemci ove sezone prirediti reprizu sjajne 2011., ali ta se mogućnost zasad i te kako smiješi domaćem turizmu. Naime, već je za sedam mjeseci bilo gotovo sto tisuća Nijemaca više nego u istom razdoblju lani, a najbrojniji gosti iz Njemačke, Bavarci, na odmor su masovno krenuli tek u kolovozu. Ministar turizma Veljko Ostojić smatra kako je porast broja turista iz Njemačke, koja je najjače svjetsko emitivno tržište, pokazatelj da je Hrvatska izuzetno aktivan i atraktivan turistički igrač na globalnom tržištu.

Učiti i od Turske

Rezultati su pozitivna reakcija Njemačke na sve provedene aktivnosti u toj zemlji i putokaz za daljnji turistički razvoj Hrvatske, kaže Ostojić. Ministar turizma si je, inače, zacrtao da se Hrvatska do kraja mandata ove vlada izbori za dva milijuna njemačkih gostiju godišnje. Zasad se, kako se čini, ide ubrzano prema tom cilju. U 2010. je, recimo, kod nas ljetovalo nešto više od 1,5 milijuna Nijemaca, lani je premašeno 1,7 milijuna, a ove bi ih godine moglo biti više od 1,8 milijuna.

– Kako sada stvari stoje, nema razloga da se uskoro ne dosegnu priželjkivana dva milijuna. Iako, ne treba se ograničavati. Deseci milijuna Nijemaca putuju na odmor u inozemstvo, samo u Tursku ih avionima ode dvostruko više nego k nama ukupno. Potencijal Njemačke je uistinu golem, a od Turske bismo mogli naučiti i da se ne smije stati kad je rezultat dobar. Naprotiv! – poručuje Ognjenović.

Ključne riječi

Komentara 8

MM
mmarek10
19:08 18.08.2012.

Prijatelji su uvijek dobro došli.

DU
Deleted user
22:29 18.08.2012.

S Nijemcima smo sudbinski i povijesno prijateljski povezani.

AD
AdriaticSea
14:07 18.08.2012.

Ne mrzim nikoga, ali da volim Nijemce? Oni jedino sebe međusobno mogu voljeti! Posebno 'obožavamo' one koji demoliraju hotele i vode djecu po planinanama u sandalama i stvaraju nam nepotrebe troškove. O bahatosti i uzvišenosti kad dođu na ljetovanje ne moram ni govoriti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije