Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije mu se svidjelo

Nijemac napustio talibane zbog loše higijene, nasilja i mačizma

talibani
AFP/PIXSELL
03.11.2012.
u 11:04

Bivši neonacist Thomas U. (27) ostao je šokiran kada je vidio raskomadana tijela svojih sunarodnjaka

Idealistički raspoloženi Nijemac Thomas U. (27) dobrovoljno se pridružio talibanima, no odustao je zbog njihovih loših higijenskih navika, drogiranja, nasilja i mačizma. Talibane je napustio s hepatitisom A i razočarenjem u pokret čije ponašanje, kako je naposljetku shvatio, uopće nije u skladu s Kuranom. Mladi Nijemac to je otkrio u izjavi berlinskom sudu gdje mu se sudi zbog sudjelovanja u stranoj terorističkoj skupini, prenosi Daily Mail.

Bivši neonacist je 2009. godine sa suprugom otputovao u Waziristan, regiju na sjeveru Pakistana, blizu granice s Afganistanom. Nakon preobraćanja na islam htio je pomoći oslobađanju te regije od "nevjerničkih okupatora". Više od 40 tisuća kuna koje su uštedjeli u Njemačkoj donirali su talibanima koji su im obećali osvajanje cijelog Afganistana za godinu dana.

No, Thomasu nije dugo trebalo da shvatio da je pogriješio. Posebno ga je pogodilo kada je vidio unakažene ostatke trojice zemljaka koji su poginuli u bombardiranju od strane pakistanske vojske.

- Pogled na njihova teško osakaćena tijela dirnuo me. Bio sam uplašen i htio sam pobjeći. Waziristan nije bio ono što sam tražio - otkrio je Thomas.

Smetao mu je i odnos talibana prema ženama koje su tretirali poput predmeta. Tako je, naprimjer, jedan taliban udovici poginulog njemačkoj suborca poručio da će se udati za njega, a da u obzir uopće nije uzeo njezine želje. Par je konačno napustio Pakistan u rujnu 2010. godine i vratio se u Tursku, gdje su i uhićeni. Trudna supruga rodila je u zatvoru, a Thomas je zbog hepatitisa spao na samo 53 kilograma.

- Bilo je to grozno iskustvo. Ostao sam šokiran nedostatkom higijene, ljudi su pljuvali i povraćali - otkrio je.

Thomas U. otad je okrenuo leđa radikalnom islamu i sada dopušta supruzi "da se odijeva kako god hoće".

- Žalim što sam napustio Njemačku i žalim zbog svojih zločina - rekao je sudu.

Ključne riječi

Komentara 3

IP
info_punkt
21:44 03.11.2012.

napustio talibane zbog nasilja?

BK
B Kosa
21:45 03.11.2012.

Ovaj Thomas da je imo pameti znao bi sta ga ceka sa talibanima

Avatar KristinaK
KristinaK
11:50 04.11.2012.

Jos jedan koji je mislio da su to borci za slobodu, da ih se krivo u javnosti predstavlja takvima kakvi jesu, eto sad se uvjerio na svojoj kozi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije