Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijevara stoljeća

Nijemac koji se iz banke išetao sa 12 mil. kn danas će biti izručen!

'rba_nnn_sla_180511'
''
18.05.2011.
u 19:00

M. Erichson s torbama punim novca izašao je iz osječke poslovnice RBA 15. studenoga 2007.

Mario Erichson (38), misteriozni Nijemac koji je, kako se sumnja, u studenome 2007. sa 12 milijuna kuna u rukama išetao iz osječke poslovnice Raiffeisen banke, danas bi trebao biti iz Austrije izručen Hrvatskoj.

Snimila ga kamera

Prevarant bi, doznajemo, do večeri mogao biti iza rešetaka osječkog pritvora. Uhitila ga je austrijska policija na autocesti kod Salzburga potkraj veljače, po tjeralici. Smješten je tik do ćelije Ive Sanadera u salzburškom zatvoru.

Gotovo se ništa nije znalo o muškarcu koji se u banci predstavio kao Johannes Mayer, ovlaštena osoba tvrtke Porr Hrvatska, čiji je račun "očišćen". Postojale su samo snimke videonadzora banke. Potraga za njim intenzivirala se ljetos, a identificiran je sredinom veljače. Otvorena je odmah i istraga te raspisana tjeralica. Austrijancima je u ruke uletio već desetak dana kasnije.

– Preostalo je još samo da se ispita okrivljenika i obavi prepoznavanje je li upravo on bio u banci – doznajemo na Županijskom sudu u Osijeku. Velom tajne ta velika prijevara obavijena je i četiri godine kasnije. Devet milijuna kuna doslovce je "isparilo", pronađena su tek tri koja su bila zakopana u vikendici Lea Đerđa u Aljmašu. Zagonetka je i gdje je odbjegli Damir Žalac, pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Četvero iza rešetaka

Iza rešetaka su, pak, završila četiri preostala člana ekipe. Mozak "operacije" Leo Đerđ (30) zaradio je sedam godina zatvora, Marija Kneif (51) osuđena je na pet i pol, Đurđica Brkić (51) na jednu te Damir Ivanetić (33) na deset i pol godina robije. Osobni bankar Đerđ "dokopao" se podataka o stanju računa, žigu i osobama ovlaštenima za raspolaganje novcem, te ih predao Ivanetiću. Ovaj je potom nabavio krivotvorenu putovnicu i žig, a stanoviti Johaness Mayer s tim je ispravama zatražio od službenica Kneif i Brkić isplatu, koju su mu one, u skladu s dogovorom, i odobrile. Novac je s računa podignut 15. studenoga u 17.30 sati, a tek ujutro iz tvrtke su primijetili da im nedostaje 12 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
22:50 18.05.2011.

Kakva je to banana od banke koja bez provjere isplati 12 miliona u kešu... Što je s zakonom o sprečavanju pranja novca i dozvoljenim transakcijama do 200000 kn u gotovini?

AA
aabbcc
23:12 18.05.2011.

. Svasta ! ako nije sluzbeni transport onda sa vrecom papirnatih novcanica izlaze-ulaze samo Lopovi iz-u Banke-u.

32
321961
19:08 18.05.2011.

kao on je jedini koji je ukrao 12 miliona imamo mi njih jos 199 i vise

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije