Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZOVI

Nijedna država nije imala ovako detaljnu evaluaciju: Pet prigovora Europske komisije Hrvatskoj

Ilustracija granice
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/6
24.10.2019.
u 09:00

Nijedna članica EU prije nije prolazila evaluaciju spremnosti za Schengen u migrantskoj krizi

Hrvatska je na tehničkom pregledu dobila zeleno svjetlo Europske komisije za ulazak u Schengen, ali unutar tog zelenog, u dokumentu kojim Komisija šalje preporuku državama članicama u Vijeću EU da pripuste Hrvatsku u bezgraničnu zonu, ima i nijansi ružičaste i nijansi sive. Ružičaste, jer dokument pozitivno odgovara na pitanja koja se redovito, uz dozu skepse, pojavljuju i u hrvatskim medijima: poboljšava li se hrvatsko pravosuđe ili pogoršava, je li zaštita temeljnih prava na nivou ili nije? Poboljšava i jest! To su sada odgovori Komisije na ta pitanja. A nijansi sive jer dokument, unatoč opće pozitivnoj, “ružičastoj” ocjeni, detektira i probleme koje tek treba riješiti.

Pomno čitanje tog dokumenta koji nosi naziv Komunikacija Komisije Europskom parlamentu i Vijeću o verifikaciji potpune primjene schengenske pravne stečevine od strane Hrvatske može ostaviti dojam da smo jedva stigli proći tu evaluaciju u mandatu Junckerove Komisije. Posljednje pismo poslano iz Zagreba u Bruxelles, koje je otklonilo još neke nedostatke u području upravljanja vanjskom granicom, poslano je 2. listopada. Devet dana nakon što je Večernji list ekskluzivno objavio (a od nas su svi drugi u Hrvatskoj prepisivali) da je odluka predviđena za dnevni red kolegija Europske komisije 16. listopada.

Prije toga bila je predviđena za odlučivanje na kolegiju 2. listopada, pa je odgođena na 16., pa je odgođena na 22. listopada, kada je konačno usvojena. Odgode nisu bile samo zbog rezervi koje su iskazivali europska povjerenica iz Slovenije Violeta Bulc i prvi potpredsjednik Komisije Frans Timmermans nego i zbog toga što je Hrvatska, realno, gledano prema kriterijima čije su ispunjavanje ocjenjivali stručnjaci, a ne političari, trebala poslati još neka objašnjenja. To je i učinila. I završni nalaz Komisije bez ikakve je sumnje pozitivan: Hrvatska je nakon temeljite i duge provjere ocijenjena tehnički sposobnom za ulazak u schengensku zonu. Ocijenjena je sposobnom ne samo za punu primjenu schengenske pravne stečevine nego i kao država koja ispunjava svoje obveze, preuzete pri ulasku u EU 2013., na području pravosuđa i temeljnih prava, što je relevantno i za ocjenu koja se tiče Schengena.

Ciljani nadzor granične policije

Ipak, nekoliko je osjetljivih točaka na kojima Hrvatska treba nastaviti raditi. U pravosuđu treba poboljšati percepciju neovisnosti sudaca, skratiti trajanje suđenja, bolje se boriti protiv korupcije. Za razliku od mnogih hrvatskih političara koji ga se trude oslabiti, Komisija želi i da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa dobije, promjenama zakona, učinkovitije mehanizme kažnjavanja. Jedan “izazov”, kako se naziva u tekstu dokumenta, zahtijeva poseban nadzor, ciljani “monitoring”, čiji rezultati tek trebaju biti prikupljeni i analizirani. Riječ je o nadzoru postupanja hrvatske granične policije prema migrantima koji, uz pomoć nevladinih organizacija, tvrde da im je uskraćeno pravo na podnošenje zahtjeva za azil i da su silom odbijani ili vraćani preko granice. “Zaštita ljudskih prava tražitelja azila i drugih migranata, kao i navodi o uskraćivanju pristupa proceduri azila i o uporabi sile od strane policajaca na granici ostaje izazov. Sve mjere koje Hrvatska poduzima u kontroli vanjskih granica moraju biti u skladu s Poveljom, europskim i međunarodnim obvezama koje se tiču ljudskih prava (uključujući i načelo nevraćanja i učinkovit pristup proceduri traženja azila)”, piše u dokumentu.

 

Udruge tražile odgodu odluke

Dodaje se da je Hrvatska predana istraživanju svih navoda o lošem postupanju prema migrantima. I objašnjava se kako Komisija aktivno pomaže Hrvatskoj u osiguranju punog poštivanja temeljnih prava na granici pa iz fondova EU financira novi mehanizam neovisnog nadzora rada hrvatske granične policije. Nadzire se sve, od operativnih procedura postupanja, obuke ljudstva, a daje se i pomoć u rješavanju prijava na račun postupanja policije u navodnim incidentima. “Na kraju tog projekta rezultati mehanizma nadzora bit će raspravljeni s Europskom komisijom, Uredom pučke pravobraniteljice u Hrvatskoj i udrugama civilnog društva”, piše u dokumentu. Neke od tih udruga prekjučer su zatražile da se politička odluka o članstvu Hrvatske u Schengenu stavi na čekanje “dok Vlada ne zaustavi nasilno i nezakonito protjerivanje, tzv. ‘push-back’ migranata”.

I ovaj detalj baca svjetlo na težinu projektnog zadatka koji je bio pred Hrvatskom: nijedna država članica EU prije nije prolazila tehničku evaluaciju spremnosti za Schengen u uvjetima goruće migrantske krize, kao što je to prošla Hrvatska.

Prigovori EK Hrvatskoj

1. Bez sporazuma o sprečavanju zločina

U području policijske suradnje Hrvatska nije ispunila samo jedan uvjet - nije ispregovaran bilateralni sporazum sa Slovenijom o posebnim oblicima prekogranične suradnje na sprečavanju zločina. 

2. Vizni režim s rusijom uređen tek ljetos 

Europski inspektori posjetili su hrvatske konzulate u Prištini i Moskvi i zaključili da nema ništa sporno u viznoj politici, no Hrvatska je tek ljetos ispunila posljednji uvjet dopunom sporazuma Hrvatske i Rusije.

3. Suđenja prespora, korupcija raširena

Percepcija neovisnosti pravosuđa je niska. Trajanje sudskih postupka je predugo. Suđenja za korupciju na visokoj razini traju dugo i ostaju neriješena. Korupcija se i dalje percipira kao raširena. 

4. DORH preslab za ekonomski kriminal 

Državno odvjetništvo preslabo je kapacitirano za borbu protiv ekonomskog kriminala. Povjerenstvo za sukob interesa treba učinkovitije mehanizme kažnjavanja.

5. Zaštita prava migranata - izazov 

Zaštita prava tražitelja azila i drugih migranata, koji se žale na upotrebu sile na granici, ostaje izazov. Postupanje policije na vanjskoj granici EU mora biti u skladu s konvencijama, uključujući i načelo nevraćanja.

VIDEO Migranti u Vukomeričkim goricama

Komentara 59

DU
Deleted user
10:27 24.10.2019.

Teško da ima veći licemjera od slovenaca, staviš žicu na granicu i onda prozivaš druge za postupanje protiv migranata.

Avatar kaligula11
kaligula11
09:52 24.10.2019.

Partizani su imali jednu udrugu ili udruzenje zvao se SUBNOR,a u danasnjoj HR ima 4 mil. stanovnika a 4,5 mil udruga i sve pametuju .Najaći su mi ovi iz GONG-,BaBe,Jelena Veljača..Pitajte Austrijanca ili Njemca pa ajde recimo i Srbina da li pljuje po svojima ili ih tužaka negdje i toliko sramoti svoju zemlju.

PR
prajdali100
09:23 24.10.2019.

Što god mi uradili uvijek će Slovenija imati neki progovor.Njihova politika nas strastveno mrzi.Ne treba se na njih obazirati,idemo dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije