Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZBRAJANJE GLASOVA

Nijedan predsjednik SAD-a nije izabran bez pobjede u Ohiju

03.11.2008.
u 20:17

Na predsjedničkim izborima u SAD-u glasovi birača zbrajaju se po državama, a pobjednik osvaja sve elektorske glasove pojedine države. Broj elektorskih glasova ovisi o broju stanovnika svake od pedeset američkih saveznih država. Kalifornija kao najnapučenija država ima čak 55 elektorskih glasova, a male države poput Wyominga imaju samo tri elektorska glasa.

Američki elektorski kolegij ima ukupno 538 glasova, a za pobjedu predsjedničkom kandidatu potrebno je 270 elektorskih glasova. Barack Obama i John McCain pokušavaju osvojiti Pennsylvaniju sa 21 glasom i Ohio sa 20 elektorskih glasova, ali ankete pokazuju da u obje države vodi demokratski kandidat. Želi li pobijediti, senator John McCain treba osvojiti većinu glasova u Ohiju jer nijedan predsjednik SAD-a nije izabran bez pobjede u toj državi.

Ohio je bio odlučujući i u Bushovoj pobjedi nad demokratom Johnom Kerryjem na izborima 2004. godine. U Pennsylvaniji živi velik broj pripadnika hrvatske zajednice okupljenih oko Hrvatske bratske zajednice koju predvodi Bernard Luketich. Oni će u većini glasovati za demokrate najviše zbog senatora Joea Bidena.

Ta je država naklonjenija demokratima i očekivali su da će demokratski kandidat biti Hillary Clinton, a ne Barack Obama. Tu situaciju pokušava iskoristiti John McCain koji je tijekom kampanje posvetio veliku pozornost glasačima u Pennsylvaniji nadajući se da bi mogli glasovati za republikanca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije