Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Branko Bačić:

'Nije mi prihvatljivo da iz HNS-a tako napadaju kandidatkinju HDZ-a'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
05.12.2019.
u 15:43

Mi u HDZ-u imamo puno povjerenje u nestranačke članove biračkih odbora i poklanjamo im vjeru da će izbori za predsjednika RH biti u skladu sa zakonom, demokratski i pošteni, kazao je Bačić

SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o izboru predsjednika RH je alibi za izborni poraz njihovog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića, ustvrdio je danas predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. Podsjetimo, večeras se u Saboru treba raspravljati o ovom SDP-ovom prijedlogu o višestranačkim biračkim odborima kako bi se, tvrde, spriječila krađa glasova na izborima i povećala transparentnost izbornog procesa.

- SDP očito ne vjeruje hrvatskim građanima nego samo svojim članovima. Strah ih je hrvatskih građana koji čine biračke odbore i izborna povjerenstva diljem Hrvatske. Mi u HDZ-u imamo puno povjerenje u nestranačke članove biračkih odbora i poklanjamo im vjeru da će izbori za predsjednika RH biti u skladu sa zakonom, demokratski i pošteni. Takvu poruku koju šalje SDP mi ne možemo podržati. Na svakom su biračkom mjestu, sukladno zakonu, promatrači i građani koje imenuju izborna povjerenstva i u tome ne vidim nikakav problem. A ako su sumnjičavi oko provedbe izbora, imali su četiri godine, mogli su promijeniti taj zakon. Ovdje se, naime, radi o stvaranju alibija za poraz Zorana Milanovića, i to je jedini razlog zašto bi se oni sada plašili provedbe izbora po zakonu kako je provođeno zadnjih nekoliko izbora. Ne vidim razlog da se u predvečerje izbora mijenjaju pravila provedbe izbora – naglasio je Bačić.

Na opasku kako i donedavni savjetnik premijera Plenkovića Krešo Macan sumnja da su prošli predsjednički izbori pokradeni, Bačić uzvraća da se ne radi o savjetnik premijera.

- Volio bih da on to malo obrazloži na koji se način to dogodilo. Vrlo je jednostavno provjeriti zakonitost izbora – postoji DIP-ova provjera provedbe izbora, postoji nadzor Ustavnog suda, na svakom biračkom mjestu se potpisuje zapisnik, a za svako biračko mjesto postoje i promatrači koje mogu imenovati kandidati. Tvrditi da je bilo krađe na takvim izborima, vrlo je teška optužba koju treba dokazati na svakom biračkom mjestu U svim sam izborima od 1990. godine i tvrdim da su uistinu demokratski i da nema šanse da se ni na biračkom mjestu ni u izbornom povjerenstvu mogu događati krađe, a da to baš nitko od nazočnih ne primijeti, ne stavi u zapisnik, ne podnese primjedbu o kojoj kasnije odlučuju viša tijela. Za mene nema mogućnosti da se na demokratskim izborima u Hrvatskoj dogodi krađa i da to bude organizirano i da može utjecati na izborni rezultat jer je vrlo striktna kontrola provođenja izbora i nema mjesta sumnji u ispravnost izbora – objašnjava Bačić.

Ostaje otvoren, dodaje, za mogućnost da se uvede da birači potpisom potvrdi preuzimanje biračkog listića, što oporba također traži, ali u nekim idućim izborima jer nije pristaša da se zakon mijenja kada smo već dobrano u izbornoj kampanji. HDZ-ovo mijenjanje pravila pred europske izbore kojima su dignuli limit troškova u kampanji, bio je izuzetak koji odudara od preporuka Venecijanske komisije, pojašnjava.

Nije zadovoljan napadima HNS-a na račun predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović koja se s njima ponovno "sukobila" kad je primijetila da rezultati PISA testova nisu dobri i to povezala s obrazovnom reformom, pa su iz HNS-a pojašnjavali da je zadnje PISA istraživanje provedeno prije nego što je kurikularna reforma ušla u škole. Iz HNS-a su rekli da predsjednica posve preuzela retoriku Milana Bandića te ustvrdili da bi bilo bolje da kolače nosi u škole nego Bandiću u zatvor.

- Nije mi prihvatljivo da tako napadaju kandidatkinju HDZ-a, to je njihov stil. No, rezultati ovog istraživanja moraju nas zabrinuti i moramo učiniti sve da se situacija u hrvatskom obrazovanju značajno popravi, uvjeren sam da će provođenje reforme pridonijeti podizanju standarda u hrvatskom obrazovanju – zaključio je.

Video: Predsjednički kandidati

Komentara 7

VA
Vagabundo
16:03 05.12.2019.

SDP kao po običaju izmišlja kojekakve prijedloge kako bi opravdao vlastiti neuspjeh... već viđeno i nadam se neponovljeno

BO
bolonjez
16:04 05.12.2019.

Predložili kako bi unaprijed opravdali siguran poraz i kako bi mogli uperiti prst u krivca - zakon koji nije po njihovom jus-u.

MO
moškov
16:17 05.12.2019.

bacicu vi ste posvadjani sa logickim razmisljanjem... ...samo vama i vasem dragom vođi je logican savez sa hns.om i sacuvaj me Bože sa sdssovcima i pupavcem....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije