Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hdz o fiskalizaciji

'Nije isto je li riječ o višku u blagajni od 10 ili od 100.000 kn'

presica HDZ fiskalizacija (1)
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/4
21.08.2013.
u 14:06

Represivne mjere koje provodi inspekcija Porezne uprave otjerat će naše goste i naštetiti turističkom imidžu Hrvatske, poručili su iz HDZ-a.

Represivne mjere koje provodi inspekcija Porezne uprave otjerat će naše goste i naštetiti turističkom imidžu Hrvatske, poručili su iz HDZ-a. Iako se slažu s uvođenjem porezne discipline, upitan im je način na koji Porezna inspekcija to pokušava napraviti, posebice zato jer zatvaranjem lokala najviše šteti najjačoj gospodarskoj grani u Hrvatskoj – turizmu.

– Kažnjavanje mora biti srazmjerno počinjenom prekršaju. Nije svejedno je li riječ o višku u blagajni od 10 kuna ili od sto tisuća kuna. Treba uzeti u obzir i okolnosti u kojima se provode kaznene mjere. Iako zakon pripisuje nekoliko kategorija kaznenih odredbi, najčešće se u špici turističke sezone pribjegava najrepresivnijoj metodi, zatvaranju hotela, kafića ili drugih objekata – primijetila je potpredsjednica HDZ-ova Odbora za financije Hrvojka Bačić te dodala kako postoje i drugi načini kažnjavanja koji ne bi prouzročili toliko štete turističkoj sezoni, ali i prihodima po osnovi poreza na potrošnju i poreza na dohodak kojima bi se trebao puniti državni proračun. Tako država šteti sama sebi, tvrdi Bačić.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev Martinčev nedopustivim smatra izbacivanje gostiju iz hotela jer se time kažnjavaju gosti koji su skupo platili svoj godišnji odmor.

– U turističkoj sezoni gosta koji je na vrijeme uplatio svoj boravak, izbaciti na + 40 zasigurno stvara negativni turistički imidž i taj gost i turistička agencija preko koje je došao više nikad neće doći u Hrvatsku.

Godinama stvaramo pozitivni imidž da nudimo kvalitetnu turističku ponudu. No, sada gost više ne zna što može dobiti kad dođe u Hrvatsku – možda dobije crvene trake, a možda i kovčege pred vratima hotela – naglašava Juričev Martinčev koja kaže da će tek vrijeme pokazati kolika je šteta napravljena zbog zatvaranja hotela na Jadranu. Podsjetila je da uz izbačene goste treba misliti i na sve turističke i ugostiteljske djelatnike lokala koji se zatvaraju.

Gradonačelnik Malog Lošinja i predsjednik HDZ-ova Odbora za turizam Gari Capelli zapitao se što u ovom kaosu nastalom kao posljedica uvođenja reda radi Hrvatska turistička zajednica. Smatra da nije dobro da se sada bave kadroviranjem umjesto analizom stanja ove sezone.

– Je li u redu da se u tijeku turističke sezone u HTZ-u bave kadrovskim rješenjima, umjesto da se pitaju što se događa u hrvatskom turizmu? Nisu nam još uvijek rekli što će biti s vizama za Rusiju, gdje smo vjerojatno izgubili 50 posto ruskog tržišta. Ovih dana se priprema sezona za 2014., a u HTZ-u se bave time tko će biti direktor i zamjenik direktora. Što ministarstvo turizma i HTZ rade da i sljedeće ljeto ne izbacujemo goste iz hotela – zanimalo je Capellija.  

>> Fiskalizacija urodila plodom, iz sive ekonomije izvukla 13 mlrd. kn

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije