Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruralni turizam

Nigdje kao na selu: vrijedni domaćini prigrlili i turiste

Dubrovačko-neretvanska županija
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
1/9
VL
Autor
Radmila Kovačevć
07.12.2018.
u 12:05

U Konavlima su pripreme za tradicionalnu manifestaciju Mirisi Božića u punom jeku. Uskoro će cijeli kraj mirisati po tradiconalnim slasticama i zelenoj menestri, starom, lokalnom jelu s tri vrste kupusa, krumpirom i suhim mesom, bez tjestenine na koju asocira ime

Rijetko bogata kulturna baština, tradicija stvarana stoljećima, očaravajuće more, obala, otoci, jedinstvena Neretva, ponajbolje od onog što Mediteran svome gostu može ponuditi na stolu uz snažna pelješka vina, te slavni Dubrovnik, komadić su turističkog raja za koji danas zna dobar dio svijeta. Sve su brojniji i oni koji svake godine upoznaju manje poznato, nimalo razvikano, ali ništa manje privlačno turističko lice Dubrovačko-neretvanske županije: obiteljska seoska gospodarstva koja su prigrlila i turizam, odnosno turiste. Posjetitelji koji traže autentičan doživljaj, susret s istinskim umjesto turističkim radnicima, domaću hranu i dašak tradicije, sve su brojniji i u svijetu i kod nas, pa tako i na krajnjem jugu naše zemlje. Tamo ih, pak, dočekuje bogatstvo različitosti kao malo gdje i upoznavanje života na selu na samoj obali, u zaleđu, na otocima, uz rijeku...

Zlatna naranča najboljima

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nemaju dvojbi o značaju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u službi ruralnog turizma, niti o tome da je kvalitetu važno poticati i nagrađivati, pa je Županija s Regionalnom razvojnom agencijomDUNEA-om ustanovila i izbor najboljih u ruralnom turizmu s nagradom Zlatna naranča. Partneri u izboru su županijska Turistička zajednica i HGK - županijska komora Dubrovnik, a ovogodišnji pobjednik je Seoska kuća iz Čilipa, gdje namjernik može uživati u prezentaciji života na selu, razgledavanju malog etnomuzeja, vrta i staje s domaćim životinjama, a sve što vrijedne ruke domaćina pripremaju će, dakako, kušati u konobi i vinskom podrumu. Drugo mjesto podijelili su seosko domaćinstvo Musladin i Agroturizam Laptalo. Goste očekuju prezentacija folklora, kovačnica i mlinica, degustacije maslinova ulja i domaćih rakija, likera, vina, pršuta, kobasica, sira, kruha, a na agroturizmu Laptalo imaju čak i bazen. Treće je mjesto zauzelo izletište Lopoč, čiji će posjetitelji, među ostalim, moći i na vožnju lađom, na pecanje, u šetnje, ali tu su i dani jagoda, mandarina ili smokava, ovisno o godišnjem dobu. Posebna, pak, županijska nagrada za atrakciju u ponudi ruralnog turizma otišla je konavoskoj kući Bokarica, te gospodarstvima Ethno Art Village Podčempres i Paddle Surf Baćina. Bokarica nudi smještaj i turističko vođenje posjetitelja kroz etnozbirku, te bicikliranje i promatranje ptica. Kompleks Podčemperes-Baćina, pak, ima stare kamene kuće iz 19. stoljeća s tradicionalnom kuhinjom, vinskim podrumom, atelierima, terenima za sport, bazenima... Posebna nagrada za tradicijski proizvod otišla je ove godine OPG-u Komparek Vlaho s prvom kušaonicom meda na Korčuli.

Dakako, to je samo djelić ponude ruralnog turizma na području Dubrovačko- neretvanske županije. Primjerice, u Udruzi agroturizam Konavle okupljeno je šezdeset članova koji se bave proizvodnjom maslinova ulja i vina ili nude smještaj turistima, a među njima je i nekolicina onih koji se tek namjeravaju posvetiti spoju svoje osnovne djelatnosti s turizmom. Da to itekako ima ismisla, potvrđuje i Jelena Gale Pregelj iz udruge Agroturizam Konavle.

Muzeji ne naplaćuju ulaz

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

- Ljudi vide da interesa ima i da se taj dodatni angažman u konačnici i isplati. Što se tiče gastronomske ponude, restorana, škola kuhanja te vinarija, gostiju ima već od početka travnja, a bude ih sve do sredine studenog. Što se pak obiteljskog smještaja tiče, sezona traje od 80 do 120 dana. Većina gostiju su inače Englezi, Irci i Amerikanci. Traže miran odmor, autentičan doživljaj, susret s tradicijom, kulturom i prirodom. Nije da više vole selo od mora, nego u Konavlima dobiju sve, i više do toga: i more i polja i brda - smije se naša sugovornica, čija obitelj se također bavi iznajmljivanjem, a svoju ponudu planira nadograditi i gastronomijom.

Konavle ovih dana, kao i Pelješac, Korčula i cijela dubrovačka rivijera, dočekuje zimski val gostiju. Upravo u Konavlima u punom su jeku i pripreme za tradicionalnu manifestaciju, jedanaeste Mirise Božića koji će se održati od 23. do 30. prosinca. Namjernici će moći uživati na 24 punkta; u agroturizmima, vinarijama, muzejima i galerijama koji neće naplaćivati ulaz, a na brojnim lokacijama prikazivat će se tradicionalni konavoski plesovi, uprizorenje autentičnih priča iz konavsoke prošlosti itd.

Dakako, sve će pratiti i tradiconalni domaći specijaliteti, s time da je u prvom planu - zelena menestra.

- Ali odmah treba naglasiti, to jelo nema veze s tjesteninom na koju mnogi najprije pomisle kad čuju maneštra, manestra i sl. Riječ je o jelu koje s kuha s tri vrste kupusa, krumpirom i sušenim mesom, a posjetiteljima će ga nuditi u svih osam agroturizama koji su otvoreni tijekom ove manifestacije. Pripremaju se i tradicionalne slastice, poput kontonjate, kolača od dunje, te mantale koja se pravi s mladim vinom i bademima, a prije posluživanja suši čak 20 dana - otkriva Jelena. koja veli da gosti osim u gastronomiji u Konavlima ovih dana mogu uživati i šetnjama i vožnjama biciklom,

Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL

Taj dio Dubrovačko-neretvanske županije može se, naime, pohvaliti s više od sto kilometara uređenih i označenih pješačkih i biciklističkih staza. Za božićno-novogodišnje goste mnogi će pritom nanovo otvoriti i svoje apartmane, sobe i kuće za iznajmljivanje. Recimo i to da se u Konavlima u ovom razdoblju može noćiti za sto kuna po osobi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije