Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ILEGALNO FINANCIRANJE KAMPANJE

Nicolas Sarkozy osuđen na godinu dana zatvora, očekuje se žalba na presudu

Sarkozy Under Formal Investigation For 'Criminal Association'
Foto: Moritz Thibaud/ABACA/PIXSELL
1/3
30.09.2021.
u 12:37

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura

Bivšeg francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja pariški sud osudio je u četvrtak na godinu dana zatvora zbog ilegalnog financiranja neuspjele kandidature za reizbor 2012. godine.

Sarkozy (66) ipak vjerojatno neće otići u zatvor. Očekuje se da će se žaliti na kaznu, potez kojim će je zapravo suspendirati, a sudac je rekao da bi kaznu mogao odslužiti kod kuće s elektroničkom narukvicom.

To je ove godine druga osuđujuća presuda Sarkozyju, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. i zadržao utjecaj među konzervativcima unatoč tome što je pao u nemilost zbog svojih pravnih teškoća. 

Njegova konzervativna stranka, rekli su tužitelji, na ekstravagantne skupove u kampanji potrošila je gotovo dvostruko od dopuštenih 22,5 milijuna eura prema izbornom zakonu, a zatim je angažirala prijateljsku agenciju za odnose s javnošću kako bi sakrila troškove.

Sarkozy je nijekao bilo kakve prijestupe. Sudu je u lipnju rekao da nije bio uključen u logistiku svoje kampanje za drugi predsjednički mandat, niti u to kako je novac potrošen tijekom predizborne kampanje.

No, sud je rekao da je Sarkozy bio upoznat s prekomjernim trošenjem, da nije postupao u tom pitanju i da nije bilo potrebno odobriti svaku pojedinačnu potrošnju da bi bio odgovoran.

Sarkozy je proglašen krivim na odvojenom suđenju u ožujku za pokušaj podmićivanja suca i trgovanje utjecajem kako bi doznao povjerljive informacije o sudskoj istrazi. Također je nijekao bilo kakve prijestupe u tom slučaju.

Bivši predsjednik je na tom suđenju osuđen na tri godine zatvora - od kojih dvije uvjetno - ali zapravo još nije proveo vrijeme u zatvoru, dok je u tijeku njegova žalba.

>> VIDEO Snažno nevrijeme u Sloveniji: Poplavljeno više od 500 objekata, vjetar rušio drveće...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije