Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAČELNIK UPRAVE ZA GRANICU

'Putnici koji putuju preko BiH ne moraju u samoizolaciju'

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite oko koronavirusa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.06.2020.
u 23:53

Kazao je da je granična policija izuzetno razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona, a samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno kazao je da je donekle pojačan promet na GP Stara Gradiška, ali ne bitno da bi se moglo reći da je riječ o nekom velikom ulasku državljana BIH-a u Hrvatsku prije stupanja mjera na snagu. Podsjećamo, svi koji dolaze iz BiH-a, Srbije, Sjeverne Makedonije i Kosova morat će u samoizolaciju od 14 dana ukoliko odluče doći u Hrvatsku sukladno novim mjerama Stožera. 

Kazao je da je granična policija izuzetno razvila svoj informacijski sustav i prate svakog državljanina prilikom ulaska u Hrvatsku, te po novom prikupljaju podatke i o mjestu boravka i brojeve telefona, a samoizolacija se kontrolira od strane policije i Državnog inspektorata.

- Prema njima se postupa na jednak način kao prema hrvatskim državljanima, bez obzira na to što su strani državljani, rekao je Ničeno u HRT-ovoj emisiji Tema dana. 

U samoizolaciju neće morati samo oni koji prolaze kroz Hrvatsku. U slučaju da oni koji su u tranzitu odluče posjetiti nekoga, sustav omogućuje kontrolu tranzita, naveo je načelnik. 

Kako je objasnio, od 19. ožujka imali su granične prijelaze za tranzit i do kraja travnja pratili konvoje teretnih vozila kako netko ne bi zalutao.

- Osobna vozila nismo nikad pratili, ali se vrlo lako na našem sustavu vidi kad je osoba ušla na pojedinom graničnom prijelazu, kad je izašla, tako da mi tranzit možemo kontrolirati, rekao je Ničeno i dodao da putnici mogu tranzitirati i kroz ove zemlje koje su danas stavljene na listu.

- Dakle, putnici, primjerice, iz Mađarske koji putuju na more mogu putovati preko BiH i oni su u tranzitu, to se ne računa kao da su bili na području BiH i da bi time bili u nekakvoj samoizolaciji, napomenuo je Ničeno.

Ničeno je rekao da su od Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja popis dobili popis svih maturanata koji dolaze u Hrvatsku na dodatne ispite državne mature te da će svima biti omogućen ulazak uz posebne mjere koje je potpisao HZJZ.

- Mislim da je ukupno bilo takvih učenika 910, tako nešto, međutim, ne idu svi na te izborne predmete, tako da se očekuje, mislim, 250-300 učenika koji bi mogli doći, rekao je Ničeno i ustvrdio da se pokazalo da su mjere samoizolacije uspješne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije