Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BEZ REZULTATA

"Ni razmjena teritorija Srbije i Kosova nije tabu"

Angela Merkel, Ramush Haradinaj i Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
09.05.2019.
u 11:12

Francuski predsjednik odbacio diplomatske uzuse na summitu o Balkanu i urlao na Haradinaja.

Nekoliko sati uzaludno je pokušavao nagovoriti - većinom na lijep način - kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da prihvati kompromis koji bi relaksirao odnose sa Srbijom, i onda mu je bilo dosta. Na rubu da sasvim izgubi strpljenje. 

Na rubu bezobrazluka

Francuski predsjednik Emmanuel Macron odbacio je diplomatske uzuse i prepustio se svojoj već poznatoj izravnosti na rubu bezobrazluka.

- Niste u poziciji da išta tražite - dignuo je glas na Haradinaja.

Ostatak državnika koji su se prošlog tjedna u Berlinu sastali na njegov i na poziv Angele Merkel, među kojima je bio i premijer Andrej Plenković, kako bi pokušali s mrtvog kolosijeka pokrenuti pregovore Srbije i Kosova, okrenuo se s drugog kraja sobe. Tako prepričavaju događanja u Berlinu dva svjedoka, a njihov pogled iznutra prenio je portal Politico.

I prije početka sastanka nijedna strana nije pokazivala ni najmanju namjeru da se povuče ni milimetar pa su se neki pitali treba li se summit uopće održati. Macron i Merkel su se nadali da će iskoristiti zamah koji je stvorio dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije oko imena da postignu neku vrstu napretka između Srbije i Kosova.

Bili su razočarani. Sastanak je zapeo u živom blatu odnosa Srbije i Kosova i izgledalo je da ih je berlinski sastanak samo pogoršao.
Za vrijeme pauze, dok su članovi delegacija hvatali svjež zrak na balkonu, Merkel i Macron pozvali su Haradinaja na stranu. Nagovarali su ga da otkaže carine uvedene na srbijanske proizvode na šest mjeseci kako bi otvorio put širem dogovoru. Mrkva koju su mu nudili bio je bezvizni režim za Schengen koji bi dobilo Kosovo.

- Želim priznanje - kazao je Haradinaj, prema iskazu svjedoka.

Kancelarka Merkel održala mu je lekciju o važnosti kompromisa u europskoj politici te o strpljenju, podsjećajući na primjer ujedinjenja Njemačke, što su mnogi smatrali nemogućim u godinama hladnog rata.

- Ne želim čekati 20 godina - odgovorio joj je Haradinaj.

Razgovor na francuskom

U jednom trenu Macron je Haradinaja odveo u stranu, kako bi s njim - na francuskom - porazgovarao nasamo. Macron je - čini se - malo otvorio vrata i ideji zamjene teritorija, rekavši da u razgovorima "nema tabua". Haradinaj se nije dao, inzistirajući da Srbija prvo prizna Kosovo.

Merkel i Macron, shvaćajući da su u slijepoj ulici, prekinuli su sastanak, dok je njihova zajednička izjava govorila da su se Srbija i Kosovo složili da "konstruktivno" rade na normalizaciji odnosa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije