Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUP:

Ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima do sada se nije pokazala utemeljenom

Migranti pokušali ući u Hrvatsku
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
05.09.2018.
u 15:17

Većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom, kažu u MUP-u

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da ni jedna pritužba o nasilju nad migrantima koje su dobili od UNHCR-a do sada nije pokazala utemeljenom.

"Ministarstvo unutarnjih poslova kao partner UNHCR-a dobiva određeni broj pritužbi koje iskazuju migranti bez potvrđenog identiteta, bez točne lokacije i vremena događaja. Na sve zaprimljene pritužbe MUP je odgovorio, međutim, većina pritužbi se zbog nedostataka konkretnih podataka ne može provjeriti te se niti jedna pritužba do sada nije pokazala utemeljenom", izvijestio je MUP.

U posljednjem izvješću UNHCR-a pod naslovom "Putovanja očajnika" navodi se, među ostalim, da je oko 2500 izbjeglica i migranata od početka godine vraćeno iz Hrvatske među kojima je za 1500 njih uskraćen pristup postupku azila, dok ih je 700 prijavilo nasilje i krađe.

U MUP-u ističu da se i u izvješću uz sporne navode „nalazi i riječ 'navodno', a koja ukazuje na nepotvrđenost sumnji.   

"Naime, navedeno Izvješće kao izvor navodi članak Guardiana, a čije smo navode već nebrojeno puta odbacili i neprovjerljive informacije od isto tako nepoznatih migranata koji se, po vlastitom priznanju, ilegalno kreću preko granica većeg broja država.

S obzirom da je tijekom 2017. godine zaprimljeno 1887 namjera za međunarodnu zaštitu, a do kolovoza 2018. godine registrirano je  646 tražitelja međunarodne zaštite, ne možemo prihvatiti tvrdnju da ovo Ministarstvo sustavno uskraćuje pravo migrantima da podnesu zahtjev za međunarodnu zaštitu.

MUP i UNHCR imaju dobru suradnju po pitanju postupanja prema migrantima i međusobnog izvješćivanja o problematici. UNHCR sudjeluje u projektu Border monitoringa sa partnerom Hrvatskim pravnim centrom te kroz taj projekt ima mogućnost uvida u stanje postupanja na granici te kao rezultat toga projekta nismo imali konkretnih primjedbi na postupke", ističu u MUP-u.

Izvještaj UNHCR-a za osobe koje neregularno prelaze put od Grčke i Bugarske preko Balkana pored Hrvatske uključuju još Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Mađarsku, Crnu Goru, Rumunjsku, Srbiju i Sloveniju.

>> Granična policija RH u ophodnji državnom granicom u sprečavanju ulaska migranata iz BIH

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
16:18 05.09.2018.

Ali pazi naslov od UNHCR-a..."Putovanje očajnika"???!!! Ha ha ha.....koga vi farbate ? A zašto putuju uvijek prema kršćanskim zemljama??? Eno im Kina i njihov prosperitet! Japan, Južna Koreja!!! Da vidimo kako bi prošao islam i te floskule tamo....😎

DU
Deleted user
15:32 05.09.2018.

Antife, lijevicari i ona gamad iz “Are you serious” lizu dupe Sorosu za par Eura i rade protiv Hrvatske placenim clancima za sta ih treba uhititi i osuditi na barem 25 god. efektivnog zatvora zajedno sa novinarima koji ova sranjaa objavljuju. Normalno uz dobre batine da se za barem nesto sa opravdanjem imaju tuziti. Sljam...

BL
bla3108
19:45 05.09.2018.

znaci ako meni u kucu upadne provalnik i ja ga premlatim, on mene moze tuziti za nasilje? sto je najgore ima idiota koji bi na to odgovorili s "da"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije