Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RADNIČKA PRAVA

Nezadovoljstvo i u vranjičkom Salonitu

29.04.2009.
u 15:54

HUS će na 1. svibnja, Međunarodni praznik rada, organizirati prosvjed.

Lakrdijaške proslave
- Nemojte ići na Marjan i sudjelovati u lakrdijaškim proslavama! - rekao je danas Ozren Matijašević, predsjednik HUS-a, radnicima Salonita. Pozvao ih je da se dolaskom na prosvjed solidariziraju sa zaposlenicima Željezare, Jadranske pivovare, AD Plastika i ostalih pokleklih tvornica koji se bore za radna mjesta.

Istodobno, SSSH na Marjanu u povodu 1. svibnja i ove godine organizira tradicionalni uranak. Dijelit će se rižoto s plodovima mora.

- Mi ni prije nismo sudjelovali u tim cirkusima, Svake se godine ponavlja isto - rekao je Matijašević.

Jozo Marić istaknuo je kako je čak 2000 radnika iz 10-ak tvrtki u županiji “s obje noge” na ulici i krajnje je vrijeme da pokažu svoje nezadovoljstvo.

Salonit je jedna od tvrtki u kojoj je stanje najteže.

Paško Pirija u vranjičkoj je tvornici radio 31 godinu, posljednja dva desetljeća na mjestu rukovoditelja kvalitete i ekologije.

- Naš je prvi problem vlasnik koji je provodio torturu među radnicima, maksimalno smanjio troškove, imao golem profit, a već je 5 godina u bijegu. Sljedeći je naš problem ekološki, a riječ je o cijevima koje već 20 godina stoje pred tvornicom. Najnovije studije dokazuju da se azbest, iako je vezan u proizvodu, dugotrajnim stajanjem oslobađa i može imati katastrofalan utjecaj na zdravlje ljudi i okoliš! - ispričao je Pirija.

Okupljeni radnici bili su suglasni da cijevi, koje su otrov i nemaju vrijednost, moraju što hitnije van iz tvorničkog kruga.

- Mi ćemo ih sami odvesti u mravinačku kavu jer kada se sanira nećemo imati kamo s njima! - zaključili su okupljeni.

Naime, premještanju cijevi usprotivili su se neki od vjerovnika, kao i Općinsko državno odvjetništvo, što sindikalni čelnici HUS-a smatraju nečuvenim, s obzirom na to da sanaciju Salonita provodi država putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vrijeme je obećanja
Upravo zato potporu su odlučili tražiti od Vinka Mladinea, ravnatelja Fonda, i Blaženka Bobana, gradonačelnika Solina.

- Gadi mi se ovaj politički cirkus, ali u ovo predizborno vrijeme barem nam svašta obećavaju pa ih poslije za to možemo hvatati - rekao je Matijašević.


Radnicima se ne isplaćuju odštete

Vranjički Salonit zatvoren je otkako je na snagu stupio zakon kojim je i u Hrvatskoj napokon zabranjena uporaba azbesta. HUS smatra da radnici imaju pravo na odštetu jer im je zatvaranjem tvornice uskraćeno Ustavom zajamčeno pravo na rad. Još se ne zna što će biti na mjestu Salonita. Isto tako, tvrde da se oboljelima od azbestoze presporo isplaćuju odštete.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije