Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
23.04.2019. u 16:48

HDZ tište i unutarnji problemi vezani za Brkića pa se stranka uoči izbora bavi sama sobom

Od minimalne mirovine na razini EU i ravnopravne Hrvatske do razgradnje EU, stranački programi za euroizbore do kojih je manje od mjesec dana hrvatskim biračima donose doista raznoliku ponudu ciljeva.

No, pitanje je koliko će njih doista birati na temelju ponuđenih programa, a koliko prema ustaljenim političkim preferencijama. Zato su vrlo zanimljivi rezultati HRT-ove ankete koja pokazuje da je HDZ i dalje nedodirljiv, no kada je riječ o izborima za Europski parlament, u posljednjih mjesec dana izgubio je nimalo zanemariva dva postotna boda.

Budući da u izbornom programu HDZ-a nema posebnih iznenađenja, očito je da je dio njegovih birača iziritirala ponuđena lista kandidata. Na sjednicama stranačkih tijela gotovo joj se nitko se nije usprotivio, no od samog svog objavljivanja ova je lista predmet rasprava pa HDZ početak kampanje, umjesto na predstavljanje programa, troši na objašnjavanje zbog čega su na listi redom mlade Plenkovićeve uzdanice i kako to da nema baš nikoga od desnije orijentiranih HDZ-ovaca.

Brojke dalje pokazuju i da se dio njihovih birača okrenuo Marijani Petir, koja je prošli put u Europarlament izabrana s HDZ-ove liste, no sada nije uspjela pronaći zajednički jezik s Plenkovićem pa je prijavila neovisnu listu. Procjene da bi njezin samostalan nastup mogao naštetiti Beljakovu HSS-u pokazale su se pogrešnima.

Petir glasove uzima HDZ-u te dijelom Mostu i strankama na desnici. Budući da je do izbora tek nešto više od mjesec dana, sve bi te stranke žurno trebale izvući neke pouke iz ove ankete, pri čemu ipak treba reći da je položaj HDZ-a znatno jednostavniji.

Stranci s daleko najdiscipliniranijim biračkim tijelom na ruku ide poslovično nizak odaziv na euroizbore koji im, ponovi li se i na ovim izborima, ipak jamči bolji izborni uspjeh od anketnog.

S druge strane, ovu stranku tište i unutarnji problemi vezani za položaj Milijana Brkića, friško opterećenog DORH-ovom istragom, što joj je dodatni razlog da se u ovom osjetljivom razdoblju bavi sama sobom, a to nikada nikom nije donijelo ništa dobro.

Koliko blagotvoran može biti barem privremeni mir u stranci, pokazuje SDP, koji je unatoč dugotrajnim unutarnjim ratovima na listi pomirio sve struje pa prvi dio kampanje provodi hvaleći se postignućima dosadašnjih europarlamentaraca, od čega ponešto za sebe nastoji ušićariti i poljuljani Davor Bernardić.

Goran Pejić: Hrvatski vozni park konačno 'pomlađen', a zbog loših pneumatika maknuli smo 65 tisuća auta

Komentara 26

ST
Stjepan2103
21:45 23.04.2019.

Marijana ima dovoljno svojih glasača...to što ide u eu parlament neće biti zbog ovoga što pokušavate progurati....već njena sposobnost

ZM
zmik
17:27 23.04.2019.

Zašto svi Most uporno trpaju na desnicu kad je to stranka primitivaca izgubljenih u vremenu i prostoru, te niti sami ne znaju kamo pripadaju. Izgleda da su naši novinari potpuno izgubili pojam što u politici stvarno znači podjela na ljevicu i desnicu.

VI
VisAVis2
18:26 23.04.2019.

Prije zaokruživanja HDZ liste, prekrijte istu rukom te se pokušajte sjetiti imena i prezimena nositelja iste! Ako pogodite, slobodno je i zaokružite ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije