Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraga o pozajmici

Nexus je Agrokoru posudio novac uz kamatu i osiguranje

Marko Lesić
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
29.12.2017.
u 08:50

Neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na to da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo otvorilo je novu istragu protiv Ivice Todorića i njegova sina Ivana Todorića uz sumnje da su članove uprave Nexus Private Equity Marka Lesića i Krešimira Ružđaka potaknuli da Agrokoru daju zajam od 117,5 milijuna kuna, iako su sredstva bila namijenjena ulaganju u Zagreb-Montažu.

Odvjetnici sva četiri optuženika najavili su žalbu protiv pokretanja istrage, a neslužbeno možemo čuti da se dokazni materijal svodi na pretpostavku da društva za upravljanje alternativnim fondovima ne bi smjela davati pozajmice. Priča o pozajmici Todoriću u medijima se “vrti” od kraja srpnja, a tada su u Nexusu tvrdili da je sve legitimno. Nexus je putem tvrtke s ograničenom odgovornošću Agrokoru novac pozajmio u nekoliko transakcija pet mjeseci prije aktivacije lex Agrokor, odnosno u studenom.

Kako je Večernjem listu još u kolovozu objasnio Marko Lesić, prvi čovjek Nexusa, posudili su novac uz kamatu od šest posto jer Zagreb-Montaža u tom trenutku nije trebala novac pa su ga htjeli oploditi. Todorić je vratio oko 77 milijuna kuna, a dug prema Nexusu sada iznosi oko 40 milijuna kuna, no osiguran je razlučnim pravima i rješenjem o ovrsi što dug smješta visoko u vodopadu naplate. Od odvjetnika doznajemo da je Krešimir Ružđak iznio obranu i rekao da nije kriv, Marko Lesić je saslušan, ali nije iznosio obranu, a mlađi Todorić još nije ni ispitan u tužiteljstvu. Njegova odvjetnica Jasna Novak istaknula je da je DORH odstupio od uobičajenih pravnih standarda jer tvrdi da je riječ o kaznenom djelu za nešto za što se još uvijek ne zna hoće li šteta nastupiti.

Komentara 1

BU
Budak
09:09 29.12.2017.

Taj fond bio je isključivo paravan za prekriveno financiranje AGROKOROVI projekata i potreba. Voditelji fonda o ničemu nisu mogli niti htjeli odlučivati bez gazdinog Amena. Za velike plaće su glumili managere. Dođe ljepoti kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije