Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

New York Times u predsjedničkoj utrci podržao Obamu

obama-txt.jpg
Foto: Reuters
28.10.2008.
u 21:15

Ugledne dnevne novine New York Times u petak su podržale demokrata Baracka Obamu u utrci za Bijelu kuću, prenosi Reuters. U uvodniku su istaknuli da se Obama uspješno nosio s mnogim izazovima, da se razvija u pravog vođu te da obećanjima o nadi i promjeni s početka kampanje daje konkretan sadržaj.

Početkom godine Times je dao podršku njujorškoj senatorici Hillary Clinton u utrci za predsjedničku nominaciju demokrata, no kažu da je njezin tadašnji suparnik Obama svojim postupcima "uklonio sumnje" zbog kojih su prvotno podržali njegovu suparnicu.

- Pokazao je da ima hladnu glavu i dobre prosudbe. Vjerujemo da ima želju i sposobnost skovati širok politički konsenzus nužan za pronalaženje rješenja problema s kojima se nacija suočava - piše u uvodu.

Napominju također da je izbor između Obame i republikanca Johna McCaina bio lak.
- Gospodin McCain, kojeg smo smatrali najboljim kandidatom na republikanskim predizborima, prokockao je svoj ugled princijpijelnog i razboritog čovjeka udovoljavanjem beskonačnim zahjtevima i ograničenoj viziji krajnje desnice - piše Times.

Podrška demokratskom kandidatu nije iznenađenje; Times je naime i na prošlim te pretprošlim predsjedničkim izborima davao podršku kandidatima te stranke - Alu Goreu 2000. i Johnu Kerryju četiri godine.

Iako podrška novina predsjedničkom kandidatu u medijima snažno odjekuje, ima vrlo mali utjecaj na birače, naročito u predsjedničkoj utrci. Ipak, prema podacima Udruge novinskih izdavača i urednika, Obamu podržava tri puta više novina nego McCaina. Čak je na njegovu stranu stao i Chicago Tribune čime je prvi put u svojoj povijesti podržao demokratskoga predsjedničkog kandidata.

(M.Mik.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije