Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obitelj u šoku

Nevjerojatan zakon u Njemačkoj: Starica ne može dobiti socijalnu pomoć dok joj praunuk (11) ne vrati 5.750 eura

starija žena
Pixabay
18.11.2022.
u 14:37

Ured za socijalnu skrb u Wurzenu provjerio je financijsko stanje Anite Herrmann. Pregledavajući njezine bankovne izvode, zaposlenici su uočili trajni nalog: starica je više od deset godina roditeljima svog praunuka Karla (danas 11-godišnjaka) mjesečno prebacivala 50 eura džeparca.

Brojni su primjeri kako njemački zakoni nisu baš “bogom dani” kako to misle mnogi koji žive izvan Njemačke. Jedan od najnovijih je i slučaj 81-godišnje starice koja nema novca za boravak u domu umirovljenika, a prema njemačkom zakonu, prije nego joj pomogne Ured za socijalnu skrb, 11-godišnji praunuk joj mora vratiti džeparac u iznosu od 5.750 eura. To je novac koji je ona godinama za njega uplaćivala na račun njegovih roditelja, piše Fenix Magazin.

Prema pisanju njemačkih medija, mjesto Anite Herrmann (81) u staračkom domu Wurzner u Dresdenu košta oko 2.100 eura, a 81-godišnjakinja samostalno može pokriti 1.660 eura iz svoje mirovine, plus mirovine koju ima od svog preminulog supruga.

Budući da ne može očekivati ​​potporu od druge rodbine, Ured socijalne skrbi bi joj trebao pomoći s ostalih 440 eura, inače starici prijeti gubitak mjesta u staračkom domu.

- Ne mogu ostati sama, moram biti u domu, jako sam zabrinuta - rekla je Anita Herrmann koja ima Parkinsonovu bolest.

Njezina kći Kerstin Tietze podnijela je zahtjev za pomoć Uredu za socijalnu skrb kako bi pokrila preostale troškove. Ona sama ne može uzdržavati svoju majku. - Ja osobno nemam novca, primanja mi jedva dotraju do kraja mjeseca - rekla je Kerstin koja radi u pekarnici.

Ured za socijalnu skrb u Wurzenu provjerio je financijsko stanje Anite Herrmann. Pregledavajući njezine bankovne izvode, zaposlenici su uočili trajni nalog: starica je više od deset godina roditeljima svog praunuka Karla (danas 11-godišnjaka) mjesečno prebacivala 50 eura džeparca.

– Karlovi roditelji nisu dobro financijski. Od tog novca su kupili stvari za bebu, bicikl, odjeću, odnosno stvari za dijete - kaže Karlova baka Kerstin Tietze, Anitina kći.

Sveukupno, prema Uredu za socijalnu skrb, prabaka je Karlu uplatila 5.750 eura džeparca.

- Ako osoba koja traži pomoć ustupi ili prenese cijelu ili dio svoje imovine, nema potrebe za pomoći u smislu Zakona o socijalnoj skrbi - stoji u dopisu obitelji.

Prema Uredu za socijalnu skrb, praunuk Karl bi svojoj prabaki trebao vratiti džeparac. Tek kad se potroši 5.750 eura za mjesto u staračkom domu, Anita Herrmann može dobiti socijalnu pomoć. - Kad smo vidjeli što piše u pismu, bili smo toliko šokirani. Još se dan danas ne možemo nositi sa situacijom - kaže Kerstin Tietze.

Kako bi Uredu za socijalnu skrb bilo jasno da je džeparac već potrošen, obitelj bi morala pokazati račune za sve troškove. Naravno, takvih dokaza nema. -  Socijalne službe često pretjeruju s podnošenjem računa. Kod tako malih iznosa nije realno da postoje računi za izdatak kojima se dokazuje potrošnja - mišljenja je Sebastian Herberg, odvjetnik za socijalno pravo.

 

Komentara 27

Avatar Milisav_Gabo
Milisav_Gabo
15:02 18.11.2022.

Važno da imaju novca za smještaj preplanulih iz Azije i Afrike...

DQ
Dq
17:53 18.11.2022.

Trebala se prijaviti kao izbjeglica i imala bi sve besplatno.

Avatar majkuvam
majkuvam
18:18 18.11.2022.

Nije bitna starica koja je cijeli život radila,bitni su Ukrajina ,Afrika i migranti!Zar nije krajnje vrijeme da se priviknemo na nova pravila?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije