Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPLATE HZZ-A

Nevjerica među poduzetnicima: Na poslovne račune firmi sjele nenajavljene uplate

HZZ
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/14
02.04.2020.
u 18:05

Riječ je o firmama koje su HZZ-u predale zahtjev za potporu u vidu tri minimalne plaće za svoje zaposlenike, firmama čija je djelatnost zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite ili kojima je uslijed situacije promet pao više od 20 posto

Među mnogim hrvatskim poduzetnicima danas popodne vlada oduševljenje, čuđenje, nevjerica, smijeh... Ne znaju kojim bi riječima opisali ono što im se dogodilo na poslovnim računima, a da se nikad prije nije dogodilo. Naime, danas popodne odjednom je na poslovne račune mnogih firmi sjela uplata Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mnogi su ostali u nevjerici o čemu se radi. Jer je uplata sjela bez najave, najvećem dijelu njih bez prethodno poslanog i potpisanog ugovora. Radi se, naime, o firmama koje su HZZ-u predale zahtjev za potporu u vidu tri minimalne plaće za svoje zaposlenike, i to one firme čija je djelatnost zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite, ili kojima je uslijed situacije promet pao više od 20 posto. Ta se mjera počela provoditi od 20. ožujka, kada su se počeli slati zahtjevi, i HZZ je na njih trebao odgovoriti pozitivno ili negativno u roku od 15 dana, i onda u slučaju pozitivnog odgovora poslati ugovor, i na temelju ugovora isplatiti novac na račun firme.

Međutim, HZZ je prvo pogrešno protumačio mjeru. Jer je namjeravao krenuti s potporom za ožujak, počevši tek od 20. ožujka, kad je mjera stupila na snagu, pa su tako namjeravali, krug od tri mjeseca zatvoriti s plaćom za lipanj. Međutim, HZZ je iz Vlade upozoren da se mjera odnosi na plaću za cijeli mjesec ožujak! I drugo, HZZ je zatrpan zahtjevima firmi, daleko ih je više nego što se očekivalo, neki kažu i deseterostruko više, i dakako da HZZ kasni s njihovim rješavanjem. I što se dogodilo? Iz Vlade je, neslužbeno se može čuti, poslan naputak HZZ-u da se svim firmama koje zadovoljavaju kriterije odmah uplati iznos potpore koji je tražen, bez obzira što ugovori iz HZZ-a još nisu poslani i nisu potpisani. To će se riješiti naknadno. Bitno je da je novac na računima firmi!

GALERIJA Gužve u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje

HZZ
1/14
Ključne riječi
HZZ

Komentara 91

LE
Leone43
18:48 02.04.2020.

Zatvoren mi je obrt odlukom Stožera. Grebao sam svim silama da zadržim svoje radnike jer su meni oni moja druga obitelj i najveći kapital. Nikome nisam dužan, svoje obveze plaćam na vrijeme, nemam Mercedesa, imam starog Golfa iz 2005. EvoEvo i meni je sjela uplata za 4 radnika 3250 kuna po radniku za ožujak. Zahvalan sam Vladi RH na ovim mjerama.

Avatar Zbregov2
Zbregov2
19:02 02.04.2020.

ljudi već duže vrijeme govorim, kada ste radnik privatnog sektora onda ste peti kotač, i za vas jednimo što ostaje je minimalac tj. krušne mrvice u najboljem slučaju, zato kukajte, osnivajte udruge, jdoo-e za mlaćenje prazne slame, lijepo govorite samo, budite puni ljubavi, rad i efekti kao što vidimo nisu toliko bitni više, tražite potpore za samozapošljavanje, nije bitno jeste li gubitaš ili mlatimudan, za obveze društva odgovara firma, a kako vidimo lova i potpore uvijek kapnu nekao, u najmanju ruku ako i radite nešto možete si prebiti pdv i kupiti stvari na ime poslovnog troška, PONAVLJAM! jedino šte se ne isplati je biti RADNIK privatnog sektora i fizička osoba!!!!, samo je bitno da formulirate, da je de jure i da papir to drži! realnost više nikog ne interesira!...

Avatar cro.adris
cro.adris
19:57 02.04.2020.

I nama su novci došli na račun, izgleda da administracija konačno radi onako kako je trebala svih zadnjih 20 godina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije