Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Optužnica protiv bivšega veleposlanika

Neven Jurica u Americi pronevjerio 677.000 kuna pristiglih iz Hrvatske

jurica
Mišo Lišanin
Autor
Ivanka Toma
30.11.2009.
u 16:37

U USKOK-ovu se priopćenju navodi da se Jurica kao veleposlanik u New Yorku 2007. i 2008. godine novcem i službenim kreditnim karticama diplomatske misije služio u privatne svrhe.

Protiv Nevena Jurice, bivšega hrvatskog veleposlanika u Ujedinjenim narodima u New Yorku, USKOK je danas, poslije provedene istrage, podignuo optužnicu. Tereti ga se da je zloupotrijebio položaj i ovlasti te proračun oštetio za 120.815,75 američkih dolara, odnosno za najmanje 677.000 kuna.

U USKOK-ovu se priopćenju navodi da se Jurica kao veleposlanik u New Yorku 2007. i 2008. godine novcem i službenim kreditnim karticama diplomatske misije služio u privatne svrhe.

– Budući da je Jurica kao veleposlanik bio odgovoran za materijalno-financijsko poslovanje i korištenje sredstvima Veleposlanstva i Stalne misije RH, službenim kreditnim karticama i novcem diplomatske misije, protivno Pravilniku o unutarnjem redu te Naputku i Odluci o korištenju poslovnih kreditnih kartica, koristio se za plaćanje različitih privatnih računa i podizanje gotovine na bankomatima iako navedeni troškovi nisu imali opravdanje kao trošak reprezentacije – navodi se u USKOK-ovu priopćenju.

Da bi prikrio trošenje, Jurica je u obrascima „R“ za obračun troškova reprezentacije lažirao podatke o svrsi utroška, ali ih nije opravdao originalnim računima. Takvu dokumentaciju dostavljao je Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija.

Slučaj koji je na kraju rezultirao podizanjem optužnice protiv Jurice pokrenula je uprava za financijsku kontrolu MVPEI-ja koja je, nakon što je utvrdila nepravilnosti, svu dokumentaciju dostavila Državnom odvjetništvu.

Ministar vanjskih poslova Goran Jandroković taj je slučaj uzeo kao primjer preko kojega je i ostalima poručio da se ne isplati varati i biti nepošten. Nakon što je afera otkrivena, Jurica je navodno vratio 150.000 dolara. 

Komentara 86

Avatar zampzmija
zampzmija
17:00 30.11.2009.

Admine evo ti brata,vodi ga doma.

DO
doktorica
08:26 01.12.2009.

Osramotio je sebe i Hrvatsku.

PI
Pippo9
16:48 30.11.2009.

Ako je kriv onda će i odgovarati jer nitko nije iznad zakona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije