Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Neven Barač: Pukanića je ubila Hrvatska

Neven Barač kaže da je Pukanić ušao u velik rizik
Foto: Mišo LIŠANIN
24.10.2008.
u 03:18

Poznavajući njegovu suzdržanost, nismo očekivali ovakav istup umirovljenog bankara Nevena Barača. No, ubojstvo Ivana Pukanića očito ga je jako pogodilo. Uostalom, riječ je o njegovu prijatelju, kojem je pomagao pri pokretanju tjednika Nacional.

– Toliko sam šokiran da ne mogu racionalno razmišljati. Za mene je ovo više od ubojstva dvojice ljudi. Strašno je da se takvo što može dogoditi nekome tko obavlja javnu funkciju. Ne znam tko je tu dobro organiziran, država ili netko drugi – bila je prva Baračeva reakcija.

Poznavajući Pukanićev novinarski temperament, Barać je ustvrdio i ovo:

– Ivo je bio izvrgnut napadima i prije, ušao je u veliki rizik. On je u hrvatsko novinarstvo unio pozitivnu notu bez obzira na to što je to često preoštro izražavao. Zbog toga je, s jedne strane, stjecao prijatelje, a s druge, utjecajne neprijatelje. Mislim da je Pukanić platio za ono što je htio otkriti i za što je držao da nije normalno i primjereno Hrvatskoj. To ga je stajalo glave.

Na upit jesu li Pukanića stajali glave i njegovi kontakti s moćnicima iz podzemlja, ali i nadzemlja, Barač kaže:

– On ima pravo biti prijatelj s kim hoće ma kako društvo kvalificiralo tu osobu. Zbog toga je dobivao različite etikete. Bio je novinar, pa morao je imati kontakte kako bi nešto doznao.

Barač kaže da je pesimist jer ono što nas očekuje nije ništa dobro – protiv ovakve sile, ističe, policija sama ne može ništa bez potpore vlasti.

– Ovo je tragičan događaj za društvo, njega je ubila Hrvatska, odnosno stanje koje je u njoj stvoreno. Prošao sam puno toga, no ovo je nešto strašno, to se u Zagrebu ni u ratu nije događalo. Mnogi su ključni ljudi usredotočeni na sebe, a egoizam nikad ne vodi sređivanju stanja – kazao je Neven Barač.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije