Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S burze u Komunalac

Neugodno nam je bilo i pitati za plaću, važno je da sad radimo

javni radovi
Tadija Odić/VLM
27.04.2010.
u 12:23

Tijekom četiri mjeseca dvadeset Glinjana, godinama nezaposlenih, u sklopu javnih radova uređivat će gradske površine za plaću od 2200 kuna.

Dvadeset muškaraca i žena s najmanje tri godine staža na burzi nezaposlenih posao je, bar na četiri mjeseca, dobilo u Komunalcu Glina. Riječ je o programu javnih radova Zavoda za zapošljavanje u suradnji s jedinicama lokalne samouprave.

Bez nade u bolje dane

Skupinu novozaposlenih muškaraca zatekli smo na betonaži postolja koševa za otpatke koji će biti postavljeni duž korza.

– Sram nas je bilo pitati za plaću. Važno je da radimo nakon 20 godina nezaposlenosti – kažu uglas Čekeliš Milić, koji je do 1991. godine bio strojobravar u Rafineriji, te Branko Vekić, nekvalificirani radnik koji je iste godine prestao raditi u Gavriloviću.

– Otkaz u Predionici dobio sam 1995. godine. Sa 61 godinom života imam tek 30 radnog staža. Supruga je također nezaposlena. Preživio sam 15 godina koseći travu, cijepajući drva i radeći sve poslove koje sam mogao dobiti. Nisam imao pravo na socijalnu pomoć zbog prevelikog stana koji sam dobio od Pamučne. Direktori se, naime, nisu htjeli penjati na četvrti kat - kaže Dušan Zorić.

U oblaku prašine skupina raspoloženih žena čisti ulicu ispred pravoslavne crkve.

– Ovo je prvi sretan dan nakon 2003. godine kada je propala Pamučna u kojoj sam radila 25 godina. Muž je umro mlad. Sama sam školovala dvoje, sada nezaposlene djece. Ne nadam se boljem. Tko će zaposliti 48-godišnjakinju? - jada se Jadranka Klobučar. S njom se slažu Štefica Hotnjan i Milka Radić, kolegice iz Pamučne i sada Komunalca, koje kao i Jadranka jedine donose plaću u kuću.

- Imam šestero djece. Ovo nam je jedina plaća u obitelji - govori Ankica Jurković.

Troje djece i muž ne radi

– U trideset godina života skupila sam već deset godina na birou. Mlada sam i zdrava, radila bih bilo što, ali posla nema. Živim s nezaposlenim mužem i troje djece u selu Ravno Rašće. Obrađujemo zemlju i bez novca nekako preživljavamo - objašnjava Mirjana Bubaš. Program javnih radova provodi se drugu godinu zaredom u Glini. Ove godine zaposleno je 20 osoba, 10 više nego lani. Inače, trenutačno je 1292 nezaposlenih osoba u evidenciji HZZ-ove ispostave u Glini. Država će Komunalcu isplaćivati bruto iznos za plaće, a junaci ove priče zarađivat će po 2200 kuna mjesečno.

Ključne riječi

Komentara 2

OD
odisej
20:32 02.05.2010.

Tako je. NEUGODNO. Za placu se ne pita,vazno je raditi. GOSPODARU, dajte nam brezove metle pa da svi radimo i da sretni budemo. Zivjela nasa mladost i nasa buducnost sa brezovim metlama.

CO
contrafor
13:24 05.05.2010.

Odisej, pitala bih te ja da li bi se sprdao da si u istoj situaciji kao ovi ljudi kojima je 2200 kuna veliko kao kuca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije