Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokušali se probiti

'Netko migrantima manipulira. Pogledajte onog čovjeka za kojim svi idu kada dođe na granicu'

Manipulator na granici
Foto: Snježana Bičak
1/10
25.10.2018.
u 06:35

Premijer Plenković kazao je da će Hrvatska štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka migranata, ali da se ne razmišlja o barijerama

Od oko 200 migranata koji su jučer oko osam ujutro pokušali iz Velike Kladuše ući u Hrvatsku na graničnom prijelazu Maljevac u Cetingradu, u poslijepodnevnim satima ostalo ih je stotinjak. Granični prijelaz Maljevac stoga je od jutra zatvoren do daljnjega.

Ostat ćemo na granici, kampirat ćemo tu sve dok nam hrvatska policija ne dozvoli da prijeđemo granicu. Želimo u Europsku uniju, ne želimo u Hrvatsku ni u Italiju odakle nas vraćaju i tuku, već dalje. Mjesecima se vrtimo u krug u Bosni i Hercegovini, neki prijeđu granicu s Hrvatskom, pa nas vrate u Bosnu. Sada nećemo odustati, imamo pravo ići na bolje, u Europu, a samo uz pomoć humanitarnih organizacija i medija to možemo – na odličnom engleskom jeziku kazao nam je migrant u Velikoj Kladuši koji tvrdi da je u Iranu ostavio veliko imanje, tri posla, automobile, jer je ostao bez svega.

Pogledajte video migranata (snimila Snježana Bičak):   

”Imamo pravo na to”

Kao i ostali priča, kažu nam to i lokalni bosanski mediji, već napamet naučenu priču da je hrvatska policija prema njima grupa, da ih tuče. Njih su okrivili i za tri ozlijeđena migranta koji su dobili ozljede tupim predmetima prilikom pokušaja nasilnog prelaska granice u jutarnjim satima. No činjenica je da su migranti u jednom trenutku probili kordon bosanskohercegovačke granične policije, ali nisu probili drugi kordon iste policije, tako da hrvatska policija, što je potvrđeno i iz MUP-a, nije djelovala na bosanskohercegovačkoj strani granice, već je odbila nalet dijela migranata. Činjenica je da su tri migranta; dvojica muškaraca i jedna žena, ozlijeđeni u naguravanju s tamošnjom policijom, pa su zbrinuti u bolnici u Velikoj Kladuši.

Prilikom probijanja, migranti su se približili hrvatskoj policiji, čak su na njih bacali kamenje, boce i druge predmete koje su donijeli na granicu, pri čemu su tri hrvatska policajca zadobila ozljede. S hrvatske strane policija je postavila željeznu ogradu, a ubrzo su stigli i specijalni policajci koji se izmjenjuju. Ozljede prstiju imaju i granični policajci s bosanskohercegovačke strane. Migranti koji su zaposjeli granični prijelaz uglavnom su mladi ljudi, muškarci u 20-im, 30-im godinama, ima tek nekoliko obitelji s malom djecom.

Pogledajte video migranata na GP Maljevac (snimio Slavko Midžor):

Migranti koji su došli na granicu, smješteni su u kampu u Velikoj Kladuši gdje ih je, od veljače ove godine, oko 400 do 500. Oko 50-ak njih već su u utorak došli do granice i tamo postavili šatore, na dvadesetak metara od granice, gdje će, kažu i ostati dok ih hrvatska policija ne pusti. Na pitanje znaju li da ne smiju prijeći hrvatsku granicu, kažu da mogu, da moraju, da imaju pravo na to.

- Vjerujte mi, netko njima manipulira, sve je to smišljeno. Pa pogledajte onog čovjeka koji, kada dođe među ljude na granicu, svi idu za njim, tada nastaje komešanje, graja. On je očito vođa. Prije par dana smo u mjestu primijetili ljude koji obilaze migrante i koji su im počeli govoriti da mogu preko granice. To su neki volonteri. Oni i govore da mogu preko granice, iako oni imaju moderne mobitele, surfaju stalno i jako dobro znaju da ne mogu preko hrvatske granice. Ovdje ih je u Velikoj Kladuši oko 250, vjerujte mi to je ništa kakva je situacija u Bihaću. Tamo je katastrofa, na tisuće ih je. Ovdje još ne napadaju nas mještane već se tuku i ubijaju međusobno. Nisu još napali nas, ali u Bihaću napadaju i mještane. Neki provaljuju u kuće, neki čak spavaju u hotelu. Mi želimo da se to riješi – pričaju nam mještani Velike Kladuše.

Planirali noćni pokušaj

Ministar policije Davor Božinović kazao je da na hrvatskoj strani granice u Maljevcu ima dovoljno policije kako bi granica bila sačuvana. Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH kazao je da situacija nije jednostavna, ali da će oni učiniti sve da sačuvaju granicu i ne dozvole migrantima da prijeđu granicu. Rečeno je i da će tamošnja policija tijekom dana ukloniti migrante s graničnog prijelaza.

– Mi nećemo otići. Pozvali smo i migrante koji su u Bihaću da dođu u Veliku Kladušu da zajedno napravimo pritisak na hrvatsku policiju da nas pusti – ne odustaju migranti koji su pristali razgovarati s novinarima u Velikoj Kladuši.

Najavili su i mogućnost da tijekom noći pokušaju probiti policijsku blokadu na bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj strani. Premijer Andrej Plenković kazao je jučer da će “Hrvatska štititi hrvatske granice od nezakonitih ulazaka migranata poštujući sve visoke standarde međunarodnog prava, humanitarnoga prava i našeg prava”, ali da se ne razmišlja o mogućim barijerama ako pritisak migranata bude rastao.

Ključne riječi

Komentara 217

5S
505.scrtom
07:21 25.10.2018.

Koga oni prave budalama, ako neko bježi od rata onda si ne može izabrati državu u koju želi ići.Ali kako znamo većina njih ne bježi od rata.Sramotno je to što Europa to dozvoljava i ne spriječava efikasno.

UM
umnjak
07:06 25.10.2018.

Ovo je rat drugim sredstvima. Ako se Europa ne bude suprostavila kako treba, prijeti joj kraj, ali i kraj suvremenoj civilizaciji. Dolaze i osvajaju, kako je davno Churchil rekao, civilizacijski retrogradni ljudi.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
06:54 25.10.2018.

Čitam ne nekim slobodnim portalima šta i koliko plaća čika Soroš .Isto tako je Čudno da VL i ostali mediji ne objavljuje podatke Njemačke tajne službe .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije