Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRAEL I PALESTINA

Netanyahu obeća aneksirati zapadnu obalu. Palestinci:' nećete slomiti naš duh'

MOHAMAD TOROKMAN/REUTERS/PIXSELL
12.09.2019.
u 12:39

'Reći ćemo Netanyahuu, i svima koji ga slijede, da nikad neće uništiti Palestinu, da nikada neće slomiti naš  duh.' rekao je Hassan Al-Abedi. Pedesetpetogodišnji seljak koji živi u selu Jiftlik.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je objavio da će, ako pobjedi na nadolazećim izborima, aneksirati palestinsku zapadnu obalu. Ovo obećanje je pobudilo strah među palestinskim vođama i narodom.


'Reći ćemo Netanyahuu, i svima koji ga slijede, da nikad neće uništiti Palestinu, da nikada neće slomiti naš duh.' rekao je Hassan Al-Abedi, pedesetpetogodišnji seljak koji živi u selu Jiftlik, prenosi Reuters.

'Ovo nije Netanyahuova zemlja' komentira Ismael Hassan iz sela Zbeidat.

'Bez obzira pobijedi li Netanyahu (u izborima) nećemo ga priznati. Ovo je zemlja za Palestince', dodao je.

Foto: AMIR COHEN/REUTERS/PIXSELL

Izrael je već aneksirao zapadnu obalu u ratu 1967. i ova objava je, pretpostavlja se, Netanyahuov način da pridobije glasače od svojih protivnika koji se zalažu za aneksiranje židovskih nastambi u Palestini. Osvajanje jordanske ravnice, koja obuhvaća 30% zapadne obale i na kojoj se nalaze mnoge farme koje prehranjuju velik dio regije, bi omogućilo Izraelu da potpuno okruži Palestinu.

'Bez jordanske ravnice nema palestinske države' rekao je palestinski pregovarač Saeb Erekat, 'možemo uspjeti samo ako kontroliramo naše izvore, naču mediteransku obalu, našu vodu, našu zemlju'

Erekat je također dodao da je Palestina otvorena primati pomoć Europske unije ili NATO-a, ali da prisutnost izraelskih vojnika i civila nije prihvatljiva. 

Zadnji pokušaji mirovnih pregovora između Palestine i Izraela su propali 2014. Nakon izbora očekuje se mirovni plan Sjedinjenih Država, o kojem se za sada ne zna hoće li se pridržavati prijašnjeg američkog plana za stvaranje Palestine uz osigurani Izrael. Takav plan najvjerojatnije neće biti izvediv ako Netanyahu aneksira zapadnu obalu. 

Palestinski narod bojkotira Trumpovu vladu zato što tvrde da su skloni Izraelu i nisu spremni saslušati Palestinu. 

Netanyahuovi koalicijski partner sumnja da premijer ozbiljno planira aneksirati zapadnu obalu zato što nema nikakve vojne akcije na Jordanu. No Netanyahu je potvrdio svoju namjeru na kasnijem govoru i vjerojatno će biti pod velikim političkim pritiskom da aneksira Palestinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije