Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nepravomoćna presuda

Nesuđenoj javnoj ovršiteljici država mora nadoknaditi troškove za tapison, zavjese...

sudnica
Sanjin Strukic/Pixsell
20.11.2019.
u 12:54

Država se na sudu branila da ne može odgovarati za štetu zbog donošenja određenog zakona jer 'donošenje zakona ne može predstavljati štetne radnje državi'

Nesuđenoj javnoj ovršiteljici država mora platiti 68.500 kuna naknade za najam i opremanje ureda, polaganje ispita i druge troškove. U tužbi je navela da je 2011. uz pohvalu položila javno ovršiteljski ispit, prije toga prošla je i edukaciju, javila se na natječaj za slobodna službena sjedišta javnih ovršitelja i rješenjem Ministarstva pravosuđa od 24. listopada 2011. imenovana za javnog ovršitelja sa službenim sjedištem u Križevcima.

Unajmila je ured, uredila ga, kupila radni stol, ormare, trakaste zavjese, tapison, vatrogasni aparat, sef... Namještaj je kupila u drugom gradu, pa je imala i troškove puta, a trošak je bio i put do Zagreba, na prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda.

I onda joj iz Ministarstva pravosuđa stiže obavijest da se početak rada njezina javnobilježničkog ureda odgađa do 15. listopada, da bi na kraju, baš toga dana, Zakonom o prestanku važenja Zakona o javnim ovršiteljima, javnoovršiteljska služba bila ukinuta! Država se na sudu branila da ne može odgovarati za štetu zbog donošenja određenog zakona jer "donošenje zakona ne može predstavljati štetne radnje državi".

Presuda Općinskog suda u Koprivnici, prema kojoj država mora nadoknaditi štetu, je nepravomoćna. 

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
17:13 20.11.2019.

Uvijek je bilo pravilo da onaj tko štetu počini štetu mora i nadoknaditi.

Avatar messerschmidt
messerschmidt
13:20 20.11.2019.

Ništa sporno. Vratite joj novce. U pravu je.

ZO
Zooltan
15:42 20.11.2019.

nikad taj novac neće vidjeti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije