Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svinjogojstvo

Nestašica odojaka, cijena 20 kuna za kilogram

'svinje_pxl_sla_301110'
''
17.05.2012.
u 15:38

– Nestalo je oko 50 posto malih proizvođača koji su držali od dvije do deset krmača – kaže Sonja Fažon

 

– Cijena odojaka trenutačno je jako dobra, ali što nam to znači kad ih nemamo dovoljno! – kažu uzgajivači svinja koji iz dana u dan prate kako cijena mesa raste. Trenutačno je na 20 kuna za kilogram odojka.

– Broj uzgajivača svinja drastično je opao. Nestalo je oko 50 posto malih proizvođača koji su držali od dvije do deset krmača. Nisu se mogli nositi s rastom troškova proizvodnje hrane i niskim cijenama – kaže Sonja Fažon, uzgajivačica svinja iz Gardinovca. Ona je ovih dana ponovno izabrana za predsjednicu Udruge uzgajivača svinja Međimurja. Situacija je teška, a poljoprivrednici se boje da će biti još i teža.

Ove godine ukinuta je potpora od 330 kuna po krmači, pa će se dodatno smanjiti broj rasplodnih krmača, a time i odojaka. Morat će se uvoziti. Legalizacija farmi nije se pomaknula s mrtve točke, a bez papira ne mogu tražiti novac iz pretpristupnih fondova Europske unije i poticaje. Trenutačno im, vele, nitko z resornog ministarstva ne zna objasniti uvjete koji vrijede za legalizaciju objekata.

– Piše se novi zakon, a mi čekamo. Čuo sam se s poljoprivrednikom iz Poljske, gdje su također imali probleme s legalizacijom objekata prije ulaska u EU. Znate kako su to riješili? Komisija je izašla na teren, udarila nekoliko pečata i objekti su bili legalizirani. Kod nas ćemo to morati masno platiti – ističe Stjepan Belić, uzgajivač iz Preloga. Kolege u Njemačkoj i Austriji trebaju, dodaje, zadovoljiti manje uvjeta nego u Hrvatskoj, gdje birokracija još nije otupila škare.

Član upravnog odbora uzgajivača svinja dr.sc. Predrag Kočila upozorava da je problem i to što se u Hrvatskoj ne zna koliko točno ima krmača, prasaca za tov i odojaka, te koliki su kapaciteti tova.

– Udruge i uzgajivači svinja trebaju se čvršće povezati na razini Hrvatske jer će samo tako opstati – upozorava dr. sc. Kočila.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krka
11:38 18.05.2012.

Pametnije da Saborski zastupnici delaju odojke nek da pišu zakone. Em nebumo gladni, em nebu nad građanima vršena psihička tortura blesana sa Markova placa, em država nebu intelektualno zagađena.

ME
mergud
16:39 18.05.2012.

Ima tu puno svinja, krmača ,goveda, krava i drugo samo treba pogledati oko sebe.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije